Investicije
1

Mnogobrojni projekti spremni za investitore na SBF-u

FENA
Na petoj Međunarodnoj investicijskoj konferenciji - Sarajevo Business Forum (SBF) koja počinje sutra u Sarajevu brojnim investitorima iz regiona i svijeta bit će predstavljeni projekti iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma, te infrastrukture i građevinarstva.

Projekti iz ostalih privrednih oblasti bit će prikazani i dostupni investitorima na zvaničnoj stranici SBF-a.

Organizatori manifestacije, BBI banka i BBI VIP biznis klub, ističu da je SBF platforma za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim poslovnim i političkim liderima iz cijelog svijeta.

Tokom prethodne četiri godine SBF je ugostio više od 1.000 investitora iz 30 zemalja, a predstavljeno je više od 300 projekata.

Učešće na ovogodišnjem SBF-u potvrdili su, između ostalih, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, prestolonasljednik malezijske države Perak Raja Nazrin Shah, bivši predsjednik Slovenije Danilo Türk, ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, ministar vanjskih poslova Katara Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, kao i Ahmad Al Sayed, državni ministar i generalni direktor "Qatar Investment Authority"(QIA).

Državni investicijski fond "Qatar Investment Authority" osnovan je 2005. godine i jedan je od najvećih investicijskih fondova u svijetu, čija se imovina procjenjuje na 115 milijardi dolara, a učešće na SBF-u potvrdili su i državni investicijski fondovi Emirates Investment Authority i malezijski Khazanah Nasional.

Također, dolazak na SBF potvrdili su Anas Khaled Al-Saleh, ministar finansija i predsjednik državnog investicijskog fonda Kuwait Investment Authority (KIA), Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, zamjenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata i vlasnik engleskog nogometnog kluba Manchester City, te desetočlana libijska delegacija na čelu sa zamjenikom premijera Abdusalamom al Gadijem.

I ove godine, osim privrednika iz BiH, najavljeno je učešće poslovnih ljudi iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Cijeneći izuzetan uspjeh SBF-a u prethodnim godinama, značaj i potencijale za privredu BiH i njenih susjeda, te time jaču regionalnu saradnju, kao i pozitivne efekte koje Konferencija može imati na povećanje ugleda i nivoa stranih investicija u BiH i regionu, Vlada Federacije BiH odlučila je podržati i ovogodišnju petu konferenciju - finansijski i uključivanjem relevantnih ministarstva u pripreme održavanja konferencije.

Generalni direktor Turske radio-televizije (TRT) Ibrahim Şahin i direktor BBI banke Amer Bukvić potpisali su u Istanbulu ugovor o medijskom sponzorstvu ovogodišnjeg SBF-a, a poziv za dolazak u Sarajevo i učestvovanje na Forumu, kao i vijesti o svim dešavanjima na 5. SBF-u, bit će emitirani na pet kanala turske televizije na bosanskom, turskom, arapskom i engleskom jeziku.