Promovirao Facebook u Rusiji
0

Medvedev uputio Zuckerberga na ruski IT sektor

SRNA
Foto: Itar-Tass
Foto: Itar-Tass
Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je danas direktoru Facebooka Marku Zuckerbergu da je ruska IT industrija pogodna za investicije kao i njen energetski sektor.

"Vjerovatno znate da mi ovdje u Rusiji nemamo samo naftu, gas, zlato i dijamante, nego i industriju informacionih tehnologija", rekao je nasmijani Medvedev Zakerbergu.

Ruski ministar za komunikacije Nikolai Nikiforov, koji je prisustvovao sastanku, izjavio je da je jedna od tema razgovora bilo otvaranje Facebookovog istraživačkog centra u Rusiji, prenio je Reuters.

Ruske IT firme, poput pretraživača interneta Yandex i proizvođača antivirusnog softvera Kaspersky, postigle su globalan uspjeh.

Zuckerberg je napisao na svojoj stranici na Facebooku da je razgovor sa Medvedevim u njegovoj rezidenciji izvan Moskve bio dobar i postavio svoju fotografiju sa Crvenog trga.

Direktor popularne društvene mreže poklonio je ruskom premijeru majicu sa njegovom adresom elektronske pošte na Facebboku.

Ruski premijer i bivši predsjednik Medvedev je veliki ljubitelj savremenih tehnologija. On na sjednicama Vlade redovno koristi tabletni kompjuter iPad i ostavlja poruke na društvenoj mreži Twitter.

Zuckerberg je iskoristio priliku da promoviše Facebook u Rusiji, jednoj od rijetkih zemalja u kojoj ovo nije najpopularnija društvena mreža na internetu.

Ruski najviše koriste mrežu Vkontakte, čiji je osnivač Pavel Durov (27) iz Sankt Peterburga, kojeg često opisuju kao "ruskog Zuckerberga".

Njegova mreža je namijenjena isključivo govornicima ruskog jezika i usmjerena je na specifično lokalno tržište.