{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Medobar: Još jedan bh. projekat zavisi od vaših glasova

Klix.ba
8.6.2015. u 16:21
896
14
Medobar: Još jedan bh. projekat zavisi od vaših glasova
896
Medobar: Još jedan bh. projekat zavisi od vaših glasova
Takmičenje za zemlje u razvoju "Global Innovation through Science and Technology" prilika je za ljude poput Emira Memiševića da dođu do investitora.
Naime, Memišević je prijavio svoj projekat koji nosi ideju da se na 100 lokacija u BiH postave mjerne stanice koje šalju podatke o tome da li na datom području postoji izvor nektara ili ne.

"Taj projekt je sufinansirao "USAID/SIDA/Farma projekat" i oni su me nagovorili da seprijavim na ovo takmičenje. U konkurenciji od 74 zemlje i 800 aplikacija ja sam ušao u uži izbor, tj. polufinale. Tu je riječ o 80 kandidata, a na osnovu glasova odabrat će se njih 30 za finale koji će potom ići u Keniju na samit poduzetništva. Tamo će se proći poseban trening na osnovu kojeg će takmičari iznijeti ideje pred komisijom kako bi se izabrao pobjednik", rekao je Memišević za Klix.ba.

Njegov projekat nosi radno ime "Medobar", a ključna karakteristika jeste implementacija servisa namijenjenog pčelarima koji žele povećati produktivnost svojih pčelinjih kolonija.

Informacije o količini prinosa nektara u košnicu pčelarima će biti dostupne putem web stranice, e-maila ili SMS poruke. Na osnovu prikupljenih informacija, pčelari će moći seliti svoje pčelinje zajednice uz minimaliziranje rizika. Očekujemo da će pčelari koji budu koristili Medobar servis povećati produktivnost od 20-50%.

Za tri dana brojat će se sakupljeni glasovi, a bh. inovatora možete podržati glasanjem putem direktnog linka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: