Plan Općine
3

Lokalitet kasarne u Semizovcu postaje privredno-industrijska zona privlačna investitorima

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Općini Vogošća na korištenje dala Kasarnu u Semizovcu, ova prostor u budućnosti bi trebao postati privredno-industrijska zona, odnosno moderan kompleks koji će biti privlačan investitorima.

Općina Vogošća je istovremeno planirala da kompleks bude na raspolaganju stanovnicima općine.

Iz Općine Vogošća za Klix.ba su kazali da je Općinsko vijeće 2016. godine donijelo Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana "Privredna zona Semizovac" odnosno prostor kasarne u Semizovcu.

"Na lokalitetu kasarne u Semizovcu planirana je izgradnja nove, treće po redu privredne zone u Vogošći, s obzirom na to da su kapaciteti dvije postojeće privredne zone skoro popunjeni. Na prostoru kasarne u Semizovcu navedenim Regulacionim planom bit će planirana izgradnja privrednih objekata s potrebnom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom", kazali su.

Navode kako je prednost ovog lokaliteta neposredna blizina magistralnog puta Sarajevo - Tuzla, blizina autoputa A1, kao i činjenica da se na ovom prostoru nalazi sva potrebna infrastruktura.

"Svi oni koji budu željeli ulagati, moći će otvarati kompanije na ovom prostoru i to u relativno kratkom vremenskom periodu", navode iz ove općine.

Do sada su urađene geodetske i geološke podloge za Regulacioni plan, a njegovo usvajanje planirano je početkom 2018. godine. Nakon donošenja Regulacionog plana, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i izgradnje infrastrukture, pristupit će se prodaji zemljišta u svrhu izgradnje privrednih objekata u skladu sa zakonom propisanim procedurama.

Načelnik Edin Smajić ranije je kazao da je kasarna u Semizovcu jedan od najvažnijih potencijala općine, posebno potencirana u strateškim dokumentima koja će doprinijeti privrednom razvoju.

Ova, treća po redu industrijska zona u Semizovcu zamišljena je i kao prostor za otvaranje takozvane čiste industrije, bez štetnih utjecaja na okoliš. To će otvoriti mogućnost da se uz povoljan poslovni ambijent građanima ponude i ugostiteljski, sportski, rekreativni i sadržaji za djecu.