Investicije
38

Lagumdžija: Investicije u infrastrukturu i energetiku otvaraju radna mjesta

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija primio je direktora Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Grupe Svjetske banke za Zapadni Balkan Thomasa Lubecka s kojim je razgovarao o projektima koje će IFC realizirati u BiH u narednom periodu, a koji se prvenstveno odnose na strateške sektore ključne za dugoročni razvoj naše zemlje.

Sagovornici su se usaglasili da prioritet treba biti nastavak investicija u postojeće infrastrukturne projekte koji generiraju razvoj kako javnog tako i privatnog sektora u BiH, čime se stvaraju uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, te realizaciju projekata kroz javno-privatno partnerstvo.

Naglašeno je da će kombiniranje investicionih i konsultantskih usluga, u partnerstvu s domaćim firmama, u strateškim sektorima ključnim za dugoročni održivi razvoj BiH, fokus IFC-ovih aktivnosti u našoj zemlji biti na finansijskom sektoru, s posebnim naglaskom na mala i srednja poduzeća.

Također, njihove aktivnosti će biti fokusirane na osiguranje zajmova u cilju povećanja energetske efikasnosti, investiranje u infrastrukturu i energetski sektor, agrobiznis, proizvodnju uz osiguranje dodatne vrijednosti konačnih proizvoda, poslovnu infrastrukturu, te zdravstveni i obrazovni sektor.

Posebno su razmatrani projekti od regionalnog značaja u svjetlu novog pristupa Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana, u okviru čega je predviđeno da u narednih šest godina bude investirana milijarda eura iz fondova EU, te dodatnih 10 milijardi eura u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama.

Kao prioretne regionalne projekte sagovornici su istakli infrastrukturne i energetske projekte, koji će dodatno ekonomski povezati i ojačati zemlje regiona.

Ministar Lagumdžija je izrazio punu podršku Strategiji i aktivnostima Međunarodne finansijske korporacije u Bosni i Hercegovini, odnosno Svjetske banke koja u našoj zemlji trenutno provodi 13 projekata u vrijednosti 478,6 miliona USD.

On je posebno značajnom ocijenio spremnost i iskazao zahvalnost Svjetskoj banci zbog pomoći Bosni i Hercegovini u ublažavanju efekata katastrofalnih poplava koje su našu zemlju pogodile u maju ove godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.