Krajem marta počinje realizacija četiri kapitalna projekta u općini Stari Grad

F
FENA
21.2.2019. u 09:16
6
12
Krajem marta počinje realizacija četiri kapitalna projekta u općini Stari Grad
6
1/14 Foto: M.O./Klix.ba
2/14 Foto: M.O./Klix.ba
3/14 Foto: M.O./Klix.ba
4/14 Foto: M.O./Klix.ba
5/14 Foto: M.O./Klix.ba
6/14 Foto: M.O./Klix.ba
7/14 Foto: M.O./Klix.ba
8/14 Foto: M.O./Klix.ba
9/14 Foto: M.O./Klix.ba
10/14 Foto: M.O./Klix.ba
11/14 Foto: M.O./Klix.ba
12/14 Foto: M.O./Klix.ba
13/14 Foto: M.O./Klix.ba
14/14 Foto: M.O./Klix.ba
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić potpisao je ugovore s izvođačima radova za četiri kapitalna projekta u toj općini.
Riječ je o izgradnji prve javne podzemne garaže u ulici Šahinagića (preko puta Vijećnice), izgradnji sportske sale za OŠ "Edhem Mulabdić", rekonstrukciji i nadogradnji objekta Doma zdravlja Stari Grad te rekonstrukciji i utopljavanju zgrade Općine Stari Grad.

Projekti bit će finansirani kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj, a njihova ukupna vrijednost iznosi 13,3 miliona KM.

Po riječima načelnika Hadžibajrića, postupak odobravanja kreditnih sredstava trajao je više od pet godina, a 2018. godine konačno su završene potrebne procedure odobravanja kredita na višim nivoima vlasti i proveden je javni poziv za prijavu zainteresovanih ponuđača za izvođenje radova na četiri projekta.

"Ono što me posebno raduje je da se projekti neće raditi po Zakonu o javnim nabavakma BiH, već po Zakonu o javnim nabavkama Saudijsjkog fonda, koji je sličan zakonima EBRD-a. Ovom prilikom zahvaljujem se vijećnicima koji su u svakom momentu zdušno podržavali ovakav projekt i zaduženje kod Saudijskog fonda. Rok otplate ovog kredita je 20 godina, a procjena općinske administracije je da će jedan od ovih projekata - javna podzemna garaža, ostvarenim profitom za nekoliko godina moći otplaćivati cijeli kredit za sva četiri projekta", kazao je Hadžibajrić.

On je naglasio da je Općina Stari Grad u posljednjih 10 godina u razne projekte u toj općini uložila 62 miliona KM, kroz općinske budžete i donacije prijateljskih, pobratomskih općina iz cijelog svijeta.

Radove na rekonstrukciji i nadogradnji objekta Doma zdravlja Stari Grada te rekonstrukciji i utopljavanju zgrade Općine Stari Grad će izvboditi firma ITC iz Zenice, dok će izvođač radova na izgradnji sportske sale za OŠ "Edhem Mulabdić" te izgradnji prve javne podzemne garaže u ulici Šahinagića (preko puta Vijećnice) biti firma ZT Džekos.

Realizacija svih projekata počinje krajem marta, a rok za završetak radova je pet, odnosno šest mjeseci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: