Najavio Elon Musk
14

Kompanija Tesla odabrala Berlin za izgradnju svoje prve tvornice u Evropi

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Direktor Tesle Elon Musk najavio je danas da njegova kompanija za električna vozila planira izgraditi inžinjerski i dizajnerski centar u Berlinu, u Njemačkoj, što će biti prvi evropski grad gdje ova kompanija planira proizvodnju.

Bit će to četvrti Teslin Gigafactory. Prvi je izgrađen u Nevadi, drugi u Buffalu u New Yorku. Treća tvornica automobila gradi se u Šangaju.

Musk je kazao kako je njemačko inženjerstvo izvanredno te da je to razlog zašto lociraju Gigafactory u Njemačkoj.

"Stvorit ćemo inženjerski i dizajnerski centar u Berlinu, jer Berlin posjeduje jednu od najboljih umjetnosti na svijetu", kazao je Musk.

Napomenuo je kako će se kompanija nalaziti u blizini novog aerodroma u Berlinu.

Musku je u Njemačkoj dodijeljena nagrada "Das Goldene Lenkrad" ili "Zlatni volan" publikacije Bild, koja je u vlasništvu Axela Springera.

Američki prihod smanjio se za Teslu u trećem tromjesečju. No, njegova se prodaja povećavala u evropskim zemljama tokom prva tri tromjesečja 2019. godine, uprkos usporavanju na cjelokupnom tržištu novih automobila u regiji.

Izgradnja tamošnje tvornice mogla bi pomoći Tesli da izbjegne složenosti izvoza svojih automobila iz SAD-a u Evropu, a mogla bi i izbjeći neizvjesnost u vezi s trgovinom i tarifama.