{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kinezi spremni da investiraju u Sarajevo i BiH

F
4.7.2013. u 14:47
12
19
Kinezi spremni da investiraju u Sarajevo i BiH
12
Gradonačelnik Ivo Komšić predvodio je delegaciju BiH i Grada Sarajeva tokom međunarodnog "Susreta lokalnih lidera Kine i zemalja srednje i istočne Evrope - Chongqing 2013", koji se danas okončao u kineskom gradu Chongcingu.


U delegaciji Grada Sarajeva bio je i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, savjetnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju i evropske integracije Elvis Kondžić i koordinator projekta i bivši ambasador BiH u NR Kini Amel Kovačević, a vodili su niz razgovora sa predstavnicima kineskih investitora i investicionih institucija.

Gradonačelnik Komšić prezentirao je državnim institucijama i investitorima razvojne projekte Grada Sarajeva kao i mogućnosti i razloge zbog kojih vrijedi ulagati u Sarajevo i BiH.

Ukazujući na vrijednosti kulture i suživota u bh. prijestolnici, Komšić je pozvao kineske turističke institucije i turiste da posjete Sarajevo s obzirom da je “kultura često prethodnica dobrim privrednim odnosima“.

Osim političkih predstavnika gradova i lokalnih zajednica, kao sudionici Konferencije štandove u sajamskom prostoru tog međunarodnog skupa imalo je i 16 zemalja srednje i istočne Evrope te 16 kineskih provincija.

Osim Grada Sarajeva, na štandu BiH, ponudu i projekte prezentirali su Grad Banja Luka te privrednici iz Sarajeva, Banje Luke i regije Mostara.Kineska strana je iskazala interesovanje da, uspostavljajući saradnju sa predstavnicima gradova i općina u BiH, investira u privredne i industrijske zone te da kooperira u oblastima turizma, poljoprivrede, drvno-prerađivačke industrije, vinarstva i energetike.

Sekretarijat za saradnju NR Kine sa 16 zemalja srednje i istočne Evrope osniva jedan od najvećih svjetskih fondova u iznosu od više od 10 milijardi USD namijenjen za investicije u tim zemljama.

"Stoga su mnoge kineske institucije i privrednici, ali i lokalni lideri, izrazili želju da što prije razmjene informacije o projektima, dođu u Sarajevo i razgovaraju o mogućnostima kako da dio navedenog iznosa realiziraju u BiH i Sarajevu", navode iz Gradske uprave.

Tokom tih susreta, gradonačelnik Komšić je razgovarao i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova NR Kine i generalnim sekretarom Sekretarijata za suradnju NR Kine sa 16 zemalja srednje i istočne Evrope Song Tao i gradonačelnikom grada domaćina Congcina Huang Kifan s ciljem uspostavljanja saradnje i sa drugim gradovima i institucijama NR Kine, koji su spremni ulagati u Sarajevo i BiH.

Rezultat tih razgovora je i potpisivanje Sporazuma između Grada Congcinga i Grada Sarajeva o uspostavljanju prijateljskih kooperativnih odnosa.

Posjetu Kini delegacija Sarajeva iskoristila je i za susret sa pobratimskim gradom Tijencinom a dogovoreno je da Grad Sarajevo u što skorije vrijeme dostavi konkretne prijedloge projekata koji mogu biti realizirani na obostrano zadovoljstvo, počevši od kulture, turizma, preko obrazovanja do privrede i investicija u privredu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: