Investicije
0

Kineski "Bluhend wood" najavljuje nove investicije u Varešku pilanu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak i ministri u Vladi ZDK Raif Seferović i Đemil Ugarak primili su danas u sjedištu ZDK Zaoa Kechenga, direktora firme “Bluhend wood” Sarajevo.

Ova kompanija kineskih investitora vlasnik je pilane na Ponikvama u općini Vareš u koju je u protekle dvije godine, investirala dva miliona eura i uposlila 20 radnika sa evidencije Biroa za zapošljavanje.

Vlasnici pilane s ciljem daljnjeg investiranja i dobijanja dozvole za rezanje, izradili su novu projektnu dokumentaciju i resornom kantonalnom ministrarstvu podnijeli su zahtjev za dobivanje urbanističke i građevinske saglasnosti.

“Potrebne su nam dozvole do 1. septembra kako daljnje investiranje ne bi bilo upitno. Iz sjedišta naše korporacije u Kini postavljaju nam pitanja o toku naših poslova u Varešu i dobivanju dozvole za rezanje“, rekao je Kecheng.

“Bluhend wood” je od Ministarstva prostornog uređenja ZDK zatražio dozvolu o legalizaciji.

“Imate dobra projektna rješenja. Želim da što prije pristupite investiranju. U toku naredne sedmice možete dobiti urbanističku saglasnost, a potom ćemo pristupiti dobivanju građevinske dozvole. To možemo završiti do kraja ovog mjeseca. Mi ne želimo da ugrozimo vaše investicije na području općine Vareš“, riječi su ministra Seferovića.

Kantonalni premijer Fikret Plevljak rekao je kako Vlada ZDK želi ukloniti sve administrativne prepreke ulaganjima u ZDK, te je kineskim investitorima obećao da će do početka septembra imati potrebne dokumente koji će im biti uručeni u Varešu.