Investicije
3

Kineska kompanija Dalian Wanda kupuje holivudski studio Legendary za 3,5 milijardi dolara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iz kineske kompanije Dalian Wanda saopćili su da kupuju kontrolni udio u holivudskom filmskom studiju Legendary Entertainment, i to za nevjerovatnih 3,5 milijardi dolara.

Studio Legendary tvorac je filmskih blockbustera poput Jurassic parka, trilogije Batmana i Godzille. Wanda je najveći svjetski kino operater s većinskim udjelom u američkom AMC-u.

Svoju poziciju Wanda može zahvaliti ulaganju najbogatijeg kineza Wanga Jianlina koji već godinama pokušava kupiti neki holivudski studio. Prošle godine je pokušavao kupiti Dream Works Animation, ali posao na kraju nije sklopljen.

Vijest o kupovini studija Legendary objavljena je jučer na zajedničkoj konferenciji za medije u Pekingu, gdje su se obratili i predstavnici holivudskog studija. Nakon ovog poteza Dalian Eanda postaje jedna od najznačajnijih svjetskih kompanija kada je riječ o filmskoj produkciji.

U planu je snimanje filma o kineskom zidu, gdje bi glavnu ulogu trebao igrati Matt Damon, a režiju potpisati kineski režiser Zhang Yimou.

Ovaj potez protumačen je kao jedna od najvećih kineskih kulturnih akvizicija koja će učvrstiti veze između Hollywooda i najbrže rastućeg filmskog tržišta na svijetu.

Studio Legendary je do sada globalno zaradio blizu 12 milijardi dolara.

Kompanija Wanda osnovana je 1988. godine i poznata je kao jedna od najvećih kineskih firmi za nekretnine. Na domaćem tržištu Wanda je vlasnik 80 hotela, 100 robnih kuća, a sve više ulaže u filmsku industriju i izgradnju tematskih parkova.

Kompanija je poznata i po tome što su znatna novčana sredstva uložili u španski fudbalski klub Atletico Madrid.