Investicije
2

Kineska banka finansira autoput od Banje Luke do Mliništa

FENA
Nedjeljko Čubrilović
Nedjeljko Čubrilović
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i direktor Autoputeva RS Dušan Topić, tokom službenog boravka u Kini, razgovarali su danas u Pekingu, sa najvišim predstavnicima kineske Exim banke, kompanije Power China i Sinohydro Corporation Limited o finansiranju i učešću u izgradnji infrastrukturnih projekata u RS, posebno u oblasti drumskog i željezničkog saobraćaja.

Čubrilović se u Exim banci sastao sa potpredsjednikom ove banke Yuanom Xingyongom s kojim je razgovarao o podršci ove banke velikim infrastrukturnim projektima u regionu i, posebno, o učešću u projektima izgradnje autoputeva u RS, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Na sastanku su dogovoreni daljnji koraci za odobrenje povoljnih finansijski sredstava, konkretno za izgradnju autoputa od Banje Luke do Mliništa.

Čubrilović i Topić razgovarali su danas i s potpredsjednikom kineske grupacije Power China Jaom Yaom Qiangom, koja je vlasnik kompanije Sinohydro, kao i sa najvišim predstavnicima ovih dviju kompanija.

Predstavnici kompanija Power China i Sinohydro izrazili su spremnost, da uz podršku kineske Exim banke, učestvuju u izgradnji autoputa od Banje Luke do Mliništa i dalje do Jadranskog mora, o čemu se vode razgovori sa predstavnicima Federacije BiH i Hrvatske.