|

KfW odobrio 65 miliona eura kredita Elektroprivredi BiH

KfW odobrio 65 miliona eura kredita Elektroprivredi BiH
4
Klix.ba
19.12.2013. u 12:29
20
komentara
4

dijeljenja
KfW odobrio 65 miliona eura kredita Elektroprivredi BiH Elektroprivreda BiH
Njemačka razvojna banka (Kreditanstalt für Wiederaufbau - KfW ) odobrila je JP Elektroprivreda BiH kredit za finansiranje izgradnje Vjetroparka Podveležje, u iznosu od 65 miliona eura unutar okvira razvojne saradnje između SR Njemačke i BiH.
Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući i 3 godine grace perioda.

Ukupni troškovi izgradnje Vjetroparka Podveležje procjenjeni su na 71,80 miliona eura. Uz kredit KfW-a, izgradnja će biti finansirana i sa 6,8 miliona eura vlastitih sredstva JP Elektroprivreda BiH.

Kredit je zaključen između KfW-a i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, te Federacije BiH koju predstavlja Ministarstvo finansija FBiH i JP Elektroprivreda BiH, kao krajnjeg korisnika.

U skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, Ugovor o kreditu su odobrili Parlament Federacije BiH, Predsjedništvo BiH, a ratifikovaće ga i Parlamentarna skupština

S ciljem intenziviranja projekta, Vlada SR Njemačke je putem KfW-a u prethodnom periodu JP Elektroprivreda BiH odobrila i grant sredstva za izradu Studije nultog stanja ptica i šišmiša za područje projektne lokacije Vjetroparka Podveležje.

Izgradnja Vjetroparka Podveležje sa 16 vjetroagregata ukupne snage do 48 MW i mogućom godišnjom proizvodnjom električne energije do 100 GWh, planirana je na platou Podveležja na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora, na oko 760 metara nadmorske visine.

Za ovaj projekt JP Elektroprivreda BiH je dobila koncesiju na 30 godina. Vjetropark Podveležje prepoznat je kao jedan od projekata koji daju potporu očuvanju životne sredine i energetskoj efikasnosti i među strateškim je ciljevima JP Elektroprivreda BiH, saopćeno je iz ovog preduzeća.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...