Investicije
255

Katarski investitor "Hamdo Group" želi kupiti DI Sanica iz Ključa, otvaranje 200 radnih mjesta

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Bihaću je prije nekoliko dana potpisan Protokol između Vlade USK, ŠPD "Unsko-sanske šume" i investitora "Hamdo Group" o namjeri grupacije iz Katara za kupovinu fabričkog pogona Drvne industrije (DI) "Sanica" iz Ključa, a potencijalni investitori najavljuju otvaranje više od 200 radnih mjesta.

Ukupna vrijednost investicije je blizu četiri miliona KM, a njenom realizacijom planira se zaposliti između 200 i 250 osoba. Katarski investitori istakli su da su odmah spremni zakupiti tvornicu godinu dana i pristupiti procesu kupovine.

"Mi smo zaista spremni dogovoriti se, zajedno sarađivati i kupiti ovu fabriku te dodatno investirati i razvijati taj kompleks. Osim toga, planiramo investirati i u poljoprivredni sektor i organsku proizvodnju te još neke druge sektore", rekao je Abdul Aziz Jassim Ali Al-Thani, suvlasnik grupacije.

Međunarodna grupacija "Hamdo Group" osnovana je prije 20 godina, a između ostalog, bavi se metalnom industrijom i građevinarstvom u Saudijskoj Arabiji, Kataru, Jemenu i Turskoj. Nakon što su pokazali zainteresovanost za kupovinu DI Sanica, održan je sastanak u Vanjskotrgovinskoj komori BiH te su predstavnici grupaciju posjetili tvornicu.

"Ponuda grupacije iz Katara podrazumijeva da, nakon saglasnosti Skupštine, zakupe fabriku, odmah otpočnu proces zapošljavanja, saniraju fabriku, implementiraju postojeći program revitalizacije te ga prošire novim linijama proizvodnje", kazao je Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Zadatak kantona u ovom slučaju je osiguranje transparentnog procesa privatizacije preduzeća.

"S današnjim danom krećemo u proces revitalizacije DI Sanica i ovo će biti polazna osnova kako bi investitor što prije ušao u posjed i sproveo svoju ideju u djelo", istakao je Husein Rošić, premijer USK, dodajući da su se potpisnici kroz Protokol složili da nikakav ugovorni odnos neće biti zaključen bez saglasnosti Skupštine kantona, koja je osnivač preduzeća.

Podsjećamo, drvna industrija "Sanica" bila je prije rata okosnica razvoja općine Ključ i zapošljavala je blizu 1.000 radnika, uglavnom iz Ključa i njegove najveće mjesne zajednice Sanica. Nakon rata, pogoni su joj obnovljeni, ali je proizvodnja ugašena prije skoro devet godina, kada su svi radnici ostali bez posla i primanja.

Ipak, radnici preduzeća su svih ovih godina pažljivo čuvali proizvodne pogone i postrojenja, a prije četiri godine, odlukom Vlade i Skupštine kantona, DI Sanicu kupilo je Šumsko privredno društvo "Unsko-sanske šume", čime su bili stečeni skoro svi uvjeti za ponovno pokretanje proizvodnje.