Investicije
5

Katar troši 500 miliona dolara sedmično na organizaciju SP u fudbalu 2022. godine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Katarske vlasti troše 500 miliona dolara sedmično kako bi završili sve planirane projekte do početka svjetskog nogometnog prvenstva koje će se 2022. održati u toj zemlji.

"Trošimo skoro 500 miliona dolara sedmično i tako će biti sve dok ne završimo radove. Ukupan budžet iznosi oko 200 milijardi dolara", kazao je katarski ministar financija Ali Shareef Al-Emadi.

"Ne želimo se dovesti u situaciju da još uređujemo stadione, a da je prvenstvo počelo i da su ljudi već stigli u našu zemlju," kazao je katarski ministar.

Ali Shareef Al-Emadi je otkrio kako se ne grade samo stadioni, već i ceste, željeznice, hoteli, nova zrakoplovna luka, bolnice...

"Novac je osiguran premda je cijena nafte bitno pala", dodao je Al Emadi.

Na pitanje hoće li to biti najskuplje SP u povijesti, ministar je odgovorio."U kompletnu infrastrukturu ulažemo 200 milijardi dolara, međutim ako računamo samo objekte za SP, onda neće biti najskuplje".

Katar za World Cup gradi deset stadiona, od kojih će sedam biti potpuno novih, a tri će proći obnovu i povećanje kapaciteta.

Katar je treća zemlja na svijetu po rezervama plina, a ova država ima i više od 25 milijardi barela rezervi nafe. Nafta i zemni plin čine 85 posto prihoda od uvoza i preko 50 posto BDP-a.

Katar je 2016. prvi put u posljednjih 15 godina zabilježio budžetski manjak zbog pada cijena energije. Manjak je iznosio 12 milijardi dolara, a za 2017. je odobren državni budžet s deficitom od 7,7 milijarde dolara.