Korisna tema
179

Kako doći do vlastite fotonaponske elektrane? Iskustvo i načine podijelile Hifa-Oil i ProCredit Bank

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Kompanije Hifa-Oil i ProCredit Bank jučer su u Doboj Jugu održali prvi od više planiranih događaja na kojem su sve prisutne upoznali o prednostima fotonaponskih elektrana, prije svega za vlastitu upotrebu, dok je održana i panel diskusija na temu energetske neovisnosti.

Energetska tranzicija koja predstoji u Bosni i Hercegovini bila je povod za događaj na kojem je Hifa-Oil prezentirala svoju tranziciju iz naftne u energetsku kompaniju koja djeluje pod sektorom Euro Solar, dok je jedina njemačka banka u BiH ProCredit prezentirala interes javnosti za zelenu energiju te benefite koje nudi prilikom realizacije projekata zelene energije.

Direktor Hifa-Oila Venan Hadžiselimović je kazao da njihova vizija tranzicije podrazumijeva i praćenje evropskih i svjetskih trendova u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora i prelazak na iste u proizvodnim procesima.

Venan Hadžiselimović, direktor Hifa-Oila
Venan Hadžiselimović, direktor Hifa-Oila

"Ovo je prezentacije onoga što mi radimo kao energetska kompanija, što podrazumijeva distribuciju, izvođenje i projektovanje fotonaponskih elektrana, a ujedno i prodaju električne energije kroz naše sektore nudeći jedan zaokružen proces i sigurnog partnera svima koji se odluče na ovaj put. Danas u saradnji s ProCredit bankom želimo, kako privatnom sektoru tako i pojedincima, ponuditi odgovore na sva pitanja koja se tiču prednosti i mogućnosti koje im nudi vlastita energetska tranzicija kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu. Idemo ka Evropi, svijetu, a ono što se dešava su klimatske promjene te ćemo do 2050. godine morati isključiti fosilna goriva iz upotrebe i naravno želimo biti vodilja određenih procesa u energetskoj tranziciji", kazao je Hadžiselimović.

Kazao je da je u oktobru 2023. godine započela probna faza dostavljanja izvještaja o ispuštanju štetnih emisija u zrak te da će se prvo krenuti od proizvodnih firmi kako bi se odredili porezi na emisije.

Ističe da je cilj svega proizvodnja energije i realizacija proizvodnih procesa iz obnovljivih izvora energije i onih koji su ekološki prihvatljivi.

"Mi smo tu da ih ohrabrimo, da investiraju i da pronađemo put kako da se otkupi električna energija iz njihove proizvodnje", pojasnio je Hadžiselimović.

Predsjednik Uprave ProCredit Banke BiH Amir Salkanović u obraćanju prisutnima je kazao da privreda ovdje ide prije zakona i potrebnih regulativa.

"Privreda je krenula prije dvije godine i počela ulagati u proizvodnju električne energije iz čistih izvora za vlastite potrebe. Iskustva nam pokazuju da ulaganja u proizvodnju električne energije iz čistih izvora predstavlja konkurentsku prednost privrednika što im otvara mogućnost izlaska na nova tržišta", kazao je Salkanović te dodao da ova investicija pruža i zaštitu i cjenovnih šokova prisutnih u svijetu ali i lokalno.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Naglasio je da bitno iskustvo na tržištu od finansiranja do tehničke izvedbe ovog projekta te da su oni specijalizirani za pružanje finansijskih usluga malim i srednjim preduzećima te da su u prethodnih desetak godina finansirali zelene projekte u iznosu od oko 215.000.000 KM.

"Najbitnije je da postoji iskustvo na našoj strani i strani naših partnera da se projekti mogu izvesti do kraja. Postoje kreditne linije koje sve to olakšavaju tako da se brzo realizuju projekti", pojasnio je Salkanović.

Svi prisutni imali su priliku i direktno porazgovarati s predstavnicima Hifa-Oil kompanije te ProCredit Banke te na licu mjesta dogovoriti korake za realizaciju projekata zelene energije.