|

Jednostavno, brzo i jeftino do registracije firme u Srebrenici

Jednostavno, brzo i jeftino do registracije firme u Srebrenici
16
S
SRNA
11.12.2013. u 11:00
12
komentara
16

dijeljenja
Jednostavno, brzo i jeftino do registracije firme u Srebrenici Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Uvođenje jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata od 1. decembra u Republici Srpskoj i smanjenje broja potrebnih dokumenata za registraciju olakšalo je rad službenicima na tim poslovima u opštini Srebrenica, izjavio je Srni načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Dane Katanić.
"Opština Srebrenica je, s ciljem privlačenja investitora, i ranije svela broj dokumenata i takse za registraciju na zakonski minimum, ali smanjenjem broja dokumenata za registraciju znatno se smanjuju troškovi njihovog obezbjeđenja i registracije firmi ili preduzetničkih djelatnosti", ocijenio je Katanić.

Prema njegovim riječima, u ovoj opštini nisu mijenjani iznosi taksi za registraciju poslovnih subjekata, jer su i do sada bili simbolični i iznose od 50 do 100 KM, zavisno od vrste djelatnosti i organizacione strukture poslovnog subjekta.

"Pojednostavljeni sistem i ukidanje obezbjeđenja depozita prilikom registracije poslovnih subjekata omogućavaju ubrzanje procesa izdavanja rješenja za registraciju i on se obavlja na jednom šalteru za dan ili dva što, takođe, smanjuje troškove i štedi vrijeme investitorima, odnosno preduzetnicima", dodao je Katanić.

On ističe da to treba da stimuliše ljude da se lakše odluče za registraciju poslovnih subjekata ili da legalizuju neke djelatnosti kojima su se bavili "na crno".

Katanić je rekao da za 10 dana od uvođenja novog načina registracije poslovnih subjekata nije bilo povećanog broja zahtjeva, a na šalteru gdje se registracija obavlja kažu da dolazi sve više ljudi koji se interesuju o novim uslovima za registraciju preduzeća.

Osim registracije, prema Katanićevom mišljenju, treba pojednostaviti i zakonsku regulativu i proceduru za prekidanje rada i zatvaranje poslovnog subjekta.

Katanić očekuje da će na proljeće, zbog ovako povoljnih uslova, doći do povećanog ulaganja u opštinu Srebrenica.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...