Najavljene izrade studija
212

Jablanica traži priključak na Koridor 5C i izgradnju novog mosta preko Jablaničkog jezera

G. Š.
Općina Jablanica traži priključak na Koridor 5C, kako bi se povezala sa evropskom mrežom puteva, a jedna od mogućnosti je izgradnja novog mosta preko Jablaničkog jezera, kazano je na sastanku predstavnika vlasti u toj općini s predstavnicima JP Autoceste FBiH.

Kako bi se našlo rješenje za umrežavanja sa evropskom mrežom puteva, u Općini Jablanica su se u srijedu sastali rukovodstva općine Jablanica predvođenog Općinskim načelnikom Damirom Šabanovićem i Predsjedavajućim općinskog vijeća Emirom Muratovićem sa saradnicima i delegacijom JP Autoceste Federacije BiH koju je predvodio direktor Elmedin Voloder sa saradnicima.

Sastanak u Jablanici
Sastanak u Jablanici

Tema sastanka bila je realizacija Zaključka Doma naroda Parlamenta FBiH iz 2017. godine, kojim se obavezuje Vlada FBiH da obezbjedi najpovoljniji priključak općini Jablanica na trasu koridora 5C, a održan je na inicijativu poslanice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Majre Dautbegović.

Na sastanku je bilo riječi o nekoliko problematičnih tačaka na priključnoj dionici puta Konjic-Jablanica koje će JP Autoceste FBiH u narednom periodu posebno analizirati i uraditi potrebne studije da bi se vidjela opravdanost i mogućnosti zahvata.

Predloženo je da Općinsko vijeće Jablanica na ime kompenzacije za nanesenu štetu općini Jablanica, koja je izmjenom trase odmaknuta od koridora 5C, zatraži od Vlade Federacije BiH da u skladu za zaključkom Doma naroda Parlamenta FBiH iznađe rješenje kojim bi se Općina Jablanica ali iz ostale općine koje saobraćajno gravitiraju prema Jablaničkom čvorištu, povezale kvalitetnijim i bezbjednijim cestama.

U tom smislu spominjan je projekat izgradnje novog mosta preko Jablaničkog jezera u Ostrošcu, kao regionalnog projekata, kojim bi se Općina Jablanica s postojeće magistralne ceste M-17 povezala s regionalnim putem prema Prozoru i Fojnici.