Nakon 39 godina
66

Izgradnja sportske dvorane u Mostaru napreduje, konstrukcija treba biti gotova do juna

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Radovi na izgradnji sportske dvorana u Mostaru koja se počela graditi daleke 1985. godine, konačno su iznad zemlje i naziru se obrisi impozantne građevine, koja će svojim oblikom elipse u potpunosti promijeniti urbanističku sliku u centralnoj zoni grada najvećeg hercegovačkog grada

Konstrukcija sportskog doma o kojem sanjaju generacije Mostaraca prema predviđenoj dinamici će biti završena do juna, kad će objekat između bivšeg hotela Ero i TC Mepas Mall dominirati sa svih strana, potvrdio nam je direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru, Edin Prašo.

"Trenutno se izvode radovi za koje je ugovor sklopljen sa građevinskom kompanijom Hering iz Širokog Brijega. U toku je izrada konstrukcija do prve naredne ploče što uključuje sve tribine, tako da bi konstruktivni elementi bili završeni u 90-postotnom procentu i dobili bi kostur dvorane završetkom ugovora, kojem je rok realizacije do juna", kazao je Prašo za Klix.ba.

Nakon toga, po njegovim riječima, slijede završni radovi u koje je uključeno postavljanje krovne konstrukcije, za što bi se konkursna procedura trebala završiti ranije tako da sve bude spremno za nastavak radova koji se trebaju okončati u junu.

Ističe da će objekat biti multifunkcionalan i višestruko značajan, te da će dvorana će biti i ekonomski održiva, a na krovu će biti solarna elektrana, koja bi trebala imati 800 kW.

"Trenutno se na nivou glavne dvorane grade tribine, koje će imati 4.136 sjedećih mjesta i 888 pokretnih, odnosno teleskopskih mjesta, a vrijednost radova koji se izvode u ovoj fazi je 3,1 miliona KM", rekao je Prašo za naš portal.

Ispod nivoa koji se radi, su podzemne garaže na dva i pol nivoa sa 550 parkirališnih mjesta, sa sjeverne strane, te su ispod poda dvorane pomoćni objekti i svlačionice, dok će na nivo pored dvorane sa južne strane, biti prostor za kulturne sadržaje i na gornjem nivou pristupni plato sa trgom od četiri hiljade kvadrata za ulazak u glavnu dvoranu.

Mostarska dvorana za koju je glavni projekt revidiran u nekoliko navrata tokom izgradnje koja je započela prije 39 godina, prema najavi će biti otvorena i za međunarodne manifestacije, jer će objekt po svojim dimenzijama, formama, oblicima i kapacitetima to omogućiti.