Investicije
9

Investitori zainteresirani za hotel Nacional koji u centru Sarajeva propada već 20 godina

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Hotel Nacional, smješten u ulici Konak u sarajevskom naselju Bistrik, u ruševnom stanju propada već više od 20 godina jer Kanton Sarajevo, koji je vlasnik objekta, još uvijek nije pronašao adekvatno rješenje za obnovu.

Ovakav izgled objekta predstavlja ruglo u centru grada, posebno jer se u njegovoj blizini nalaze brojne kulturno-historijske i obrazovne institucije.

U blizini hotela Nacional nalazi se Careva džamija, Osnovna škola Edhem Mulabdić, Vijećnica i Srednja ugostiteljsko-turistička škola koja koristi jedan dio objekta, onaj obnovljeni. U tom dijelu zgrade odvija se praktična nastava za učenike.

Direktorica Srednje ugostiteljsko-turističke škole Fatima Hodžić-Omerović za Klix.ba je kazala da je objekat u ratu potpuno devastiran, a da se i u tom periodu u dijelu objekta odvijala nastava.

"Objekat je nakon rata obnovljen, a škola je nakon desetak godina uspjela vratiti svoj dio u prvobitno stanje. U tom dijelu imamo nekoliko kabineta za izvođenje praktične nastave. Drugi dio koji je i dalje devastiran je bio hotel u sklopu škole i u njemu su svi učenici ove škole do 1992. godine obavljali praktičnu nastavu. Pitanje kupovine ili obnove hotela je u nadležnosti Vlade KS. Škola mora imati svoje prostorije i odvijati nastavni proces jer niko od škole ne može tražiti da bude prodata. Vlada KS jeste zainteresirana za rješavanje ovog problema i znam da su angažirani svi subjekti koji trebaju biti po tom pitanju, ali pretpostavljam da će proći još vremena dok se ne donese konačno rješenje", kazala je Hodžić-Omerović.

Iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo ističu da su 2015. i početkom prošle godine primili tri pisma u kojima su strani investitori iskazali namjeru i interes za obnovu hotela Nacional. Međutim, do danas nije poznato da li su potencijalni investitori još uvijek zainteresirani za ulaganja, kao ni način dovođenja hotela u funkciju.

Pravobranilac Kantona Sarajevo Kemal Karić za Klix.ba je kazao da bi prodaja ili bilo kakav vid investicije morali biti transparentni i da bi sve moralo biti obavljeno posredstvom Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

"Bilo bi potrebno sprovesti sve zakonske procedure. Vlasnik objekta je Kanton Sarajevo, a Skupština odlučuje o toj imovini. Prošle godine je bilo nagovještaja da su određeni strani investitori zainteresirani za obnovu, ali nikakvih novih informacija sada nema. Pravobranilaštvo KS daje mišljenje o imovini kojom Kanton Sarajevo raspolaže", izjavio je Karić.