{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Investicijom od 2,5 miliona KM do aktivnog učešća u zaštiti okoliša

F
18.2.2013. u 12:35
0
0
Investicijom od 2,5 miliona KM do aktivnog učešća u zaštiti okoliša
0
Investicijom od 2,5 miliona KM do aktivnog učešća u zaštiti okoliša
Domaća logistička kompanija A2B Express Delivery će do 2015. godine investicijom od 2,5 miliona KM u potpunosti zamijeniti svoj vozni park i uvesti ekološka vozila koja ne zagađuju okoliš.
Ekološki program te vrste pokrenut je na nivou cijele grupacije A2B Express Delivery i u toku je nabavka novih dostavnih vozila, dok će vozila s benzinskog pogona biti prebačena na plin.

Čelnici kompanije su se na ovaj potez odlučili svjesni činjenica da sagorijevanjem goriva u motorima cestovnih vozila nastaju ispušni gasovi koji u sebi sadrže više od stotinu različitih spojeva štetnih za okoliš i ljudsko zdravlje te da se u vrhu liste gradova s najzagađenijim zrakom u Evropi nalaze svi gradovi Bosne i Hercegovine.

Javnost je već upoznata o činjenici da autoplin proizvodi 50 posto manje štetnih emisija ispušnih gasova za razliku od standardnih goriva, stoga korištenjem vozila na plin A2B kompanija podiže kvalitetu života i na taj način doprinosi smanjenju prizemne emisije štetnih supstanci.

Tim povodom direktor kompanije A2B Express Delivery Ahmedin Podbićanin istakao je važnost društvene odgovornosti i ekološke osviještenosti.

"Jedan od koraka ka poboljšanju kvaliteta života jeste i poticanje društva u pravcu korištenja novih ekološki prihvatljivijih vozila. Država bi trebala pronaći modele slične onima koji već postoje u zemljama EU i da stimulira kupovinu automobila koji čuvaju okoliš", izjavio je Podbićanin.

Bosna i Hercegovina je država u kojoj je vozni park među najdotrajalijim, najgorim i najnesigurnijim u Evropi, a službena statistika pokazuje da se građani naše zemlje voze u automobilima čija je prosječna starost između 15 i 17 godina, dok su najstariji registrirani automobili stari čak 40 godina.

Po analizi koju je za potrebe Vanjskotrgovinske komore BiH proveo Institut za privredni inženjering iz Zenice, u Federaciji BiH prosjek starosti vozila na prometnicama je 16,99 godina.

Potezom ove vrste kompanija A2B Express Delivery u Bosni i Hercegovini napravila je važan iskorak u zaštiti i očuvanju životne sredine čime je dala doprinos smanjenju emisije štetnih gasova i redukovanju efekata globalnog zagrijavanja.

Nakon 2015. godine nabavka novih vozila unutar kompanije će biti izvršena isključivo sa svjetskim automobilskim kućama koje su u mogućnosti ponuditi vozila s ”nultom emisijom” gasova.

Također se razmatra mogućnost kupovine vozila na elektropogon koji su dokazani “prijatelji okoliša”.

Ipak ovom problematikom bi se zajedno s ekološki osviještenim kompanijama trebale brinuti i državne institucije koje bi svojim mehanizmima trebale stimulirati nabavku i razvoj modernih tehnologija radi očuvanja okoliša i zaštite ljudskog zdravlja, saopćeno je iz kompanije A2B.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: