Investicije
20

Investicija vrijedna 350.000 KM: Banovići dobijaju kružni tok

Klix.ba
U posjeti Općini Banovići i općinskom načelniku Midhatu Husiću danas su boravili ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić sa saradnicima i v.d. direktor JU Direkcija regionalnih cesta Amir Jahić. Ovo je bila prva radna posjeta ministra nekoj općini.

Cilj posjete je bio upoznati se sa stanjem u nadležnim oblastima, te definisati dalje korake i nadležnosti projekta kojim se predviđa izgradnja savremene saobraćajnice - kružnog toka u Banovićima.

"Danas smo analizirali rezultate dosadašnje saradnje između Općine Banovići, Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK i Direkcije regionalnih cesta, te smo dogovorili dinamiku i plan realizacije projekta izgradnje kružnog toka, gdje je u toku izrada projektne dokumentacije. Ovo je značajna investicija za Banoviće i ja bih se zahvalio ministru i direktoru što su se ozbiljno posvetili realizaciji ovog projekta", kazao je načelnik Husić.

Investicija vrijedna oko 350.000 KM

Pretpostavka je da bi projekat mogao koštati oko 350.000 KM, a prve konkretnije podatke dat će idejni projekat koji bi trebao biti završen za petnaest dana. Početak realizacije projekta predviđen je za juni - juli 2016. godine.

"Dogovorili smo sve detalje, sada idemo u pripreme za realizaciju projekta o kojem smo danas govorili", kazao je ministar Gluhić.

Nadležnost Direkcije je da obezbjedi sredstva i projektnu dokumentaciju, dok bi Općina trebala da rješava imovinsko-pravne poslove s obzirom da se zemljište vodi na Općini, a postojeći objekti, kao i oni što se planiraju graditi trebali bi biti vlasništvo Direkcije.

Početak gradnje naljeto

"Dok Općina bude rješavala imovinsko-pravne poslove, Direkcija će obezbjediti glavni projekat koji će nam dati tačne gabarite i opise poslova za realizaciju savremene saobraćajnice - kružnog toka, a naravno i predmjer i predračun radova na osnovu kojeg ćemo izabrati najpovoljnijeg izvođača radova", kazao je direktor Jahić.

Sastanak je bio vrlo efikasan, a krajnji cilj je da se što prije uđe u realizaciju kružnog toga u Banovićima, saopćeno je iz Općine Banovići.