Investicije
0

Intesa Sanpaolo Grupa osnažuje poslove upravljanja aktivom

Klix.ba
Intesa Sanpaolo Grupa osnažuje poslove upravljanja aktivom putem uspostavljanja novog centra u Istočnoj Evropi (HUB), koji je nastao kao rezultat strateške saradnje između Eurizon Capitala i Sektora za međunarodne banke podružnice, kojim će se konsolidirati sve njene aktivnosti sektora u toj oblasti.

HUB je uveden kao dio projekta racionalizacije postojećih holding kompanija: VUB Asset Management, slovačka kompanija sa sjedištem u Bratislavi, preuzima ulogu subholding društva, a koja će biti nadređena mađarskim kompanijama CIB Investment Fund Management i hrvatskom PBZ Investu.

Sa 31.03.2013, ove tri kompanije su imale oko dvije milijarde dolara vrijednosti aktive pod njihovom kontrolom, koje potpadaju pod djelokrug Eurizon Capital SGR.

Centar je pod kontrolom Eurizon Capitala SGR sa 50,1% učešća preko luksemburške kompanije Eurizon Capital SA. Slovačka banka VUB Bank (Všeobecná Úverová Banka) ima 40,6% učešća, a hrvatska banka PBZ (Privredna Banka Zagreb) ima 9,3% učešća.

Glavni ciljevi ovog projekta, koji čini dio strateškog razvoja Intesa Sanpaolo, a koji imaju za svrhu daljnje jačanje internacionalizacije Grupe, koja je trenutno prisutna u više od 40 zemalja su: konsolidacija i osnaživanje aktivnosti upravljanja aktivom Grupe u Slovačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj razvijanjem segmenta upravljanja aktivom u Istočnoj Evropi; unapređenje kvaliteta usluge i inovacije proizvoda uvođenjem konzistentnih metodologija za upravljanje investicijama i rizicima prema najboljim tržišnim praksama; racionalizacija proizvodne strukture i postizanje sinergije troškova.

Kako bi pokrenuli projekat, Sektor za međunarodne banke podružnice je stavio na raspolaganje svoje distribucijske kapacitete, poznavanje lokalnih tržišta, kao i svoje uspostavljene veze, dok će Eurizon Capital dati svoj doprinos sa izvrsnošću svojih proizvoda i širokom paletom ponude u segmentu upravljanja aktivom.

Organi korporativnog upravljanja u HUB-u su Nadzorni odbor, sa funkcijom vodstva i kontrole, te Uprava, koja ima operativnu funkciju.

Nadzornim odborom predsjedava prof. Daniel Gros, direktor CEPS-a (Centar za evropske političke nauke) i (nezavisni) zamjenik predsjedavajućeg Eurizon Capitala SGR i Eurizon Capitala SA. Članove Nadzornog odbora čine prof. Giorgio Di Giorgio (LUISS Univerzitet u Rimu), Massimo Mazzini (Eurizon Capital SA), Ignacio Jaquotot (VUB Asset Management) i Dinko Lucic (PBZ Invest).

Članove Uprave čine Massimo Torchiana (predsjednik), Alberto Castelli (direktor) i Emiliano Laruccia, Claudio Malinverno i Marian Matusovic.