Savremena oprema
107

Intenzivirana gradnja kotlovnice "Alipašin most 1", najvećeg energetskog projekta u Sarajevu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, u pratnji ministara komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Senada Hasanspahića i Čedomira Lukića, te direktor KJKP "Toplane - Sarajevo" Admir Džubur obišli su danas radove na izgradnji slobodnostojeće gasne kotlovnice "Alipašin most 1" (AM1).

"Izgradnja ove kotlovnice najveći je poslijeratni energetski projekt u Sarajevu. Radi se o najmodernijoj svjetskoj tehnologiji, kakvu Sarajevo zaslužuje. Tako ćemo raditi sve u našem gradu, u javnom prevozu, vodosnabdijevanju, izgradnji cesta. Sarajevo je evropska metropola i njegovi građani zaslužuju najbolje", istakao je premijer Zolj, ovom prilikom.

Kazao je kako se radi o planskom projektu i sinhronizovanoj aktivnosti ministarstava komunalne privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliša koji će na najbolji način riješiti pitanja zagrijavanja velikog broja novoizgrađenih stambenih jedinica, a i onih koji se u narednom periodu planiraju graditi u ovom dijelu grada.

Premijer Zolj je rekao i da ovakvi projekti koje zajedno rade "Toplane" i "Sarajevogas" pospješuju kvalitet zraka u našem gradu te iskazao zadovoljstvo što će i jedno i drugo preduzeće povećati broj svojih korisnika koji će ustvari koristiti toplotnu energiju zagrijanu gasom koji je najprihvatljivija vrsta energenta.

I ministar Hasanspahić je naglasio kako projekt izgradnje ove kotlovnice izuzetno značajan za Kanton Sarajevo, te da on ujedno predstavlja najkompleksniji i najveći poslijeratni energetski investicioni projekt ove vrste u KS.

"Ukupna vrijednosti ove investicije je oko pet miliona KM, a njena realizacija će omogućiti dobijanje još oko 5.000 novih korisnika toplotne energije koju isporučuju 'Toplane'. Ovaj projekt je od krucijalnog značaja za unapređenje kvaliteta zraka ne samo za ovaj dio grada Sarajeva već i za Sarajevski kanton u cjelini, jer se baš ovaj dio grada dosada pokazao najkritičniji po količini zagađenja zraka u zimskim mjesecima", potcrtao je ministar Hasanspahić.

Naveo je i da je Općina Novi Grad odgovorila postavljenom zadatku, jer je sve potrebne dozvole izdala velikom brzinom i vrlo ekspeditivno.

Ministar Lukić je kazao da je intenzivnom izgradnjom „Nove Otoke“ uočena potreba i inicirana izgradnja za realizaciju ovog planskog projekta koji će omogućiti priključak novoizgrađenih, ali i svih budućih objekata na ovom području na kvalitetni izvor toplotne enerije do početka nove grijne sezone.

"Novi korisnici će dobiti potrebnu toplotnu energiju za zagrijavanje svojih stanova, a svi mi jedno kvalitetno rješenja za smanjenje zagađenja zraka na prostoru Otoke, jer će se ovim značajno smanjiti broj pojedinačnih ložišta i korištenje neprihvatljivih energenata", naglasio je ministar Lukić.

Kako je rekao direktor Džubur, ova kotlovnica se gradi u skladu sa Strateškim planom razvoja KS do 2020. godine, Akcionim planom Kantona za period 2017-2019. godine i Strateškim planom razvoja ovog kantonalnog komunalnog preduzeća 2018-2021. godina, i to sredstvima preduzeća „Toplane“.

"Početkom aprila ove godine započeli smo radove na izgradnji ove kotlovnice sa dimnjakom, ukupne instalisane snage 20 MW posredstvom koje je planirano napajanje toplotnom energijom kompleksa zgrada koje se grade ili planiraju graditi u naselju smještenom u blizini Doma zdravlja 'Kumrovec'. Rok za izvođenje radova je 150 dana", istakao je direktor Džubur.

Prema njegovim riječima, preko 300.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora će biti zagrijavano preko ove kotlovnice u koju će biti ugrađana trenutno najmodernija oprema sa 24 satnom isporukom toplotne energije.