Investicije
0

Intel snizio poslovne prognoze

FENA
Vodeći svjetski proizvođač čipova, Intel Corp. snizio je procjenu ovogodišnjeg rasta svog poslovanja, ojačavši strahove investitora i analitičara da kolebljiv oporavak globalnog gospodarstva i nedostatak interesa potrošača prigušuju prodaju osobnih računala.

Intel je snizio prognozu rasta svojih prihoda u 2012. godini na između 3 i 5 posto, u usporedbi s prethodnom prognozom od "visokog jednoznamenkastog rasta ".

To je u skladu s mišljenjem investitora, koji su već ranije snizili svoja očekivanja. Njihova zabrinutost da je stanje s globalnom prodajom osobnih računala lošije nego se ranije očekivalo rezultirala je korekcijom cijene Intelovih dionica od kraja travnja naniže za oko 10 posto.

Klimav gospodarski rast u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama te rastuća sklonost potrošača prema Appleovim iPad tablet računalima uzimaju danak u industriji osobnih računala, prenosi poslovni.hr.

Intelov finansijski direktor Stacy Smith napominje da je potrošnja u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama slabija nego što se mislilo.

"Početkom godine očekivali smo, kao i većina ekonomista, da će se gospodarski rast početi ubrzavati i dovesti do povećanja prodaje. Ta očekivanja su sada isključena", rekao je Smith nakon što je Intel objavio podatke o zaradi za drugo tromjesečje.

Intelovi prihodi u tome su razdoblju porasli na 13,5 milijarde dolara, s 13,03 milijarde dolara ostvarenih u istom razdoblju prošle godine, što je malo manje od očekivanih 13,56 milijarde dolara.

Intel za trenutno tromjesečje predviđa prihode od 14,3 milijarde dolara, plus/minus 500 miliona dolara.

Analitičari, pak, očekuju da će iznositi 14,60 milijarde dolara, pokazuje anketa Thomson Reutersa.

Neto dobit Intela u drugom tromjesečju iznosila je 2,8 milijardi dolara, nešto niže nego u istom razdoblju lani, kada je dosegnula 2,95 milijardi dolara.