Pospješivanje ekonomskog rasta
0

Indija širom otvorila vrata stranim investitorima

Sarajevo-x.com
Indijska vlada usvojila je nova pravila kojim su stranim investitorima širom otvorena vrata te zemlje.

Dosad su na temelju pravila direktnih stranih ulaganja, kojim jedan brend u stranom vlasništvu može biti najviše 51 posto, strane kompanije morale biti spremne pronaći lokalne partnere i investitore. Prema novom pravilu, koje je Indijska vlada usvojila u utorak, strane kompanije mogu u 100-postotnom obimu upravljati svojim operacijama u Indiji.

Taj potez je najnoviji u političkoj borbi da treće po veličini tržište u Aziji privuče strane investicije. Još u novembru je indijska vlada istakla plan da bar djelimično ukine ograničenja koja sprečavaju velike kompanije da investiraju u Indiji, ali je plan otpisan iz populističkih razloga i zbog bojazni malih trgovaca da bi njihovo poslovanje bilo ugroženo. No, novi potez je među uspješnijim indijskim biznismenima naišao na odobravanje, jer se očekuju veće investicije, ali i veća konkurentnost na indijskom tržištu.

On je došao manje od sedmicu nakon što je Indija najavila planove za daljnju liberalizaciju svog tržišta dionica prema stranim investitorima. Počevši od 15. januara, pojedinačni strani investitori moći će kupiti do pet posto dionica indijskih firmi, dok udio stranog kapitala u tim firmama neće moći premašiti ukupno deset posto. To je ipak pomak, s obzirom na to da su ranije dionice mogli kupovati samo institucionalni ulagači ili Indijci koji žive u inozemstvu.

Iako je Indija među najbrže rastućim ekonomijama u svijetu, njen ekonomski rast usporen je prošle godine, a nove mjere bi to uveliko trebale popraviti, objavio je CNN.