Kompanija Five
11

Hrvatski IT stručnjak prodao firmu za 40 miliona dolara: Sve mi djeluje nestvarno

V. K.
Marohnić osnovao Five 2005. godine (Foto:Facebook)
Marohnić osnovao Five 2005. godine (Foto:Facebook)
Tehnološka kompanija Five iz Hrvatske, koja je počela raditi 2005. godine, prodana je britanskoj kompaniji Endava za nevjerovatnih 40 miliona dolara, a dosadašnji vlasnik Viktor Marohnić vijesti je podijelio na zvaničnom Facebook profilu.

Ovom poslovnom transakcijom kompanija Five uvrstila se na listu najvećih poslovnih akvizicija na području Hrvatske. Iako je svoj put 2005. godine ova IT kompanija započela skromno, rezultati rada vrlo brzo su prepoznati na hrvatskom, ali i globalnom tržištu tehnologija.

Vlasnik kompanije Viktor Marohnić je ove značajne vijesti podijelio na svom Facebook profilu te se tom prilikom kroz nekoliko fotografija prisjetio i početka rada kompanije.

"Ovu kompaniju sam osnovao s jednostavnim ciljem - stvarati radna mjesta koja su uzbudljiva za mlade i ambiciozne softverske inžinjere poput mene. U to vrijeme svi smo čitali o uspjesima tehnoloških startupa u Silicijskoj dolini i sve što smo željeli je prilika da pokažemo svijetu da smo dobri kao i oni. U početku sam bio sretan kad sam jednostavno mogao platiti račune i nisam tražio puno više. U petnaest godina sarađivali smo s izvanrednim ljudima, stekli mnogo prijatelja za cijeli život i utjecali na mnoge živote", napisao je Marohnić.

[FBPOST]https://www.facebook.com/viktormarohnic/posts/10157621475866946[/FBPOST]

Marohnić je također istakao kako mu sve ovo i dalje djeluje nestvarno te da je do prije godinu mislio kako će zauvijek ostati vezan za kompaniju Five.

"Sve ovo i dalje djeluje nestvarno. Prije samo godinu mislio sam da ću ostati s ovom kompanijom do kraja života, ali nakon puno razmišljanja, rasprava i vaganja različitih opcija, postalo je jasno da je ova odluka ispravna. Pretpostavljam da je to kao da djeca odrastaju i vrijeme je da napuste kuću. Emocionalno ih je teško pustiti, ali racionalno znate da je zapravo puno pametnije potaknuti ih da odu, počnu živjeti vlastitim životom i postanu snažne, neovisne osobe", ističe Marohić.

U emotivnoj objavi Marohić je također naglasio kako su ovim ugovorom osigurali budućnost svih zaposlenika Fivea.

"U Endavi smo pronašli dom, partnera koji će nam omogućiti još brže postizanje ciljeva. Ovim ugovorom osigurali smo budućnost za naše zaposlenike. I iskreno, ne znam kako može biti bolje od ovoga", naglasio je Marohić te se zahvalio svim ljudima koji su učestvovali u 15 godina rada ove kompanije.

[FBPOST]https://www.facebook.com/FIVENYC/posts/3942203355822830[/FBPOST]

Kompanija Five je veliki rast na tržištu zabilježila samo pet godina nakon osnivanja. Godine 2010. Marohniću se u Fiveu pridružio Luka Abrus, IT stručnjak koji je karijeru do tada gradio u Microsoftu. Prvi veliki uspjeh kompanija je zabilježila pravljenjem mobilne aplikacije za Konzum, što je bio jedan od prvih projekata ovakvog tipa u regiji.

Nakon toga, Five se sve više počeo širiti i na globalno tržište, a ubrzo su klijenti male hrvatske kompanije postali izdavač knjiga Penguin Random House, hotelski lanac Marriott, kao i antivirusni softver McAfee.

Da je kompanija na pravom putu, pokazalo je i Googleovo priznanje koje je dobila početkom 2018. godine. Five je uvršten u prestižni Google Developers Agency program te je tako postao prva hrvatska agencija koja je dio ovog projekta. Do tada se u ovom projektu nalazilo 49 svjetskih agencija.

Iako je pandemija koronavirusa unijela potpuno pometnju na tržište, Five je i dalje bilježio rast, što je u trećem kvartalu 2020. godine rezultiralo i najvećim rastom kompanije u njenoj historiji. Five se tako za 15 godina isprofilirao u jednu od vodećih agencija koja pruža marketinške, ali i programerske usluge. Trenutno kompanija zapošljava 220 ljudi u Zagrebu, New Yorku, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Vezani članci