Grujić: Strani investitori oprezni, ali ne odustaju od BiH

S
SRNA
23.11.2011. u 09:58
0
0
Grujić: Strani investitori oprezni, ali ne odustaju od BiH
0
Grujić: Strani investitori oprezni, ali ne odustaju od BiH Jelica Grujić (Foto: SRNA)
U BiH se počev od 2007. godine bilježi konstantan pad stranih ulaganja, a u prvih šest mjeseci ove godine priliv je, prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, bio 154 miliona KM, od čega je oko 96 miliona registrovano u Republici Srpskoj - rekla je Srni direktor Agencije za promociju stranih ulaganja u BiH Jelica Grujić.
Grujićeva je naglasila da je u proteklom periodu najviše ulagano u bankarstvo, proizvodnju i trgovinu.

Govoreći o broju zaposlenih ljudi u BiH zahvaljujući direktnim stranim investicijama, ona je rekla da Vijeće stranih investitora u BiH (FIC), koje okuplja veliki broj stranih firmi, procjenjuje da je to oko 12.000 ljudi.

"Napominjem da sve strane firme koje posluju u BiH nisu članice FIC-a tako da je taj broj sigurno značajniji", dodala je ona.

Grujićeva kaže da investitori, kada se analiziraju njihova potencijalna pitanja i postojeće prirodne predispozicije, najveći interes pokazuju za sektor energetike, poljoprivrede, drvne i metalne industrije i turizma.

Ona je naglasila da ni u godinama krize nije zabilježen značajniji odliv postojećih investicija, "čak štaviše, ulaganja postojećih firmi su se uvećavala".

Ističući da je veoma važno da oni koji donose odluke pokažu jasnu posvećenost i opredijeljenost za strane investicije, Grujićeva je navela da Vlada Republike Srpske svake godine u okviru Ekonomske politike posveti dio koji se odnosi na privlačenje stranih investicija.

" Izuzetno je važna posvećenost i jasna opredijeljenost onih koji donose odluke, jer to kod investitora stvara osjećaj sigurnosti, što je dodatni podsticaj za ulaganje. Takvim odnosom mnogo lakše se stvara i bolje poslovno okruženje i otvaraju nove mogućnosti", naglasila je ona

Grujićeva je podsjetila da i lokalne zajednice, u okviru svojih kadrovskih i finansijkih sposobnosti, šalju takve poruke.

"Ambijent se stalno unapređuje, olakšava se rad investitorima, ali je potrebno te aktivnosti značajno ubrzati jer je činjenica da u tome zaostajemo za zemljama u regionu", naglasila je ona.

Direktor Agencije za promociju stranih ulaganja ističe da zakonska regulativa i politička nestabilnost utiču na to da li će se neko odlučiti na investiciju ili ne.

"Ako je kod nas potrebno mjesec dana za registraciju, a u nekim zemljama u okruženju tri ili pet dana, poruka je jasna, a ako tome dodamo i političku nestabilnost oprez investitora se značajno pojačava. Naravno, dodatni razlozi su i infrastruktura, institucije, makroekonomska stabilnost, veličina tržišta, školstvo, zdravstvo, inovativnost i sve ono što utiče na konkurentnost jedne privrede", istakla je ona.

Prema njenim riječima, opadanje stranih investicija ne odnosi se samo na BiH, nego je to opšte stanje u regionu, a svjetske finansijske turbulencije i posebno dešavanja u evrozoni i dalje će imati uticaj na strana ulaganja.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: