{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grujić: Strani investitori oprezni, ali ne odustaju od BiH

S
23.11.2011. u 09:58
0
0
Grujić: Strani investitori oprezni, ali ne odustaju od BiH
0
Grujić: Strani investitori oprezni, ali ne odustaju od BiH
Jelica Grujić (Foto: SRNA)
U BiH se počev od 2007. godine bilježi konstantan pad stranih ulaganja, a u prvih šest mjeseci ove godine priliv je, prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, bio 154 miliona KM, od čega je oko 96 miliona registrovano u Republici Srpskoj - rekla je Srni direktor Agencije za promociju stranih ulaganja u BiH Jelica Grujić.
Grujićeva je naglasila da je u proteklom periodu najviše ulagano u bankarstvo, proizvodnju i trgovinu.

Govoreći o broju zaposlenih ljudi u BiH zahvaljujući direktnim stranim investicijama, ona je rekla da Vijeće stranih investitora u BiH (FIC), koje okuplja veliki broj stranih firmi, procjenjuje da je to oko 12.000 ljudi.

"Napominjem da sve strane firme koje posluju u BiH nisu članice FIC-a tako da je taj broj sigurno značajniji", dodala je ona.

Grujićeva kaže da investitori, kada se analiziraju njihova potencijalna pitanja i postojeće prirodne predispozicije, najveći interes pokazuju za sektor energetike, poljoprivrede, drvne i metalne industrije i turizma.

Ona je naglasila da ni u godinama krize nije zabilježen značajniji odliv postojećih investicija, "čak štaviše, ulaganja postojećih firmi su se uvećavala".

Ističući da je veoma važno da oni koji donose odluke pokažu jasnu posvećenost i opredijeljenost za strane investicije, Grujićeva je navela da Vlada Republike Srpske svake godine u okviru Ekonomske politike posveti dio koji se odnosi na privlačenje stranih investicija.

" Izuzetno je važna posvećenost i jasna opredijeljenost onih koji donose odluke, jer to kod investitora stvara osjećaj sigurnosti, što je dodatni podsticaj za ulaganje. Takvim odnosom mnogo lakše se stvara i bolje poslovno okruženje i otvaraju nove mogućnosti", naglasila je ona

Grujićeva je podsjetila da i lokalne zajednice, u okviru svojih kadrovskih i finansijkih sposobnosti, šalju takve poruke.

"Ambijent se stalno unapređuje, olakšava se rad investitorima, ali je potrebno te aktivnosti značajno ubrzati jer je činjenica da u tome zaostajemo za zemljama u regionu", naglasila je ona.

Direktor Agencije za promociju stranih ulaganja ističe da zakonska regulativa i politička nestabilnost utiču na to da li će se neko odlučiti na investiciju ili ne.

"Ako je kod nas potrebno mjesec dana za registraciju, a u nekim zemljama u okruženju tri ili pet dana, poruka je jasna, a ako tome dodamo i političku nestabilnost oprez investitora se značajno pojačava. Naravno, dodatni razlozi su i infrastruktura, institucije, makroekonomska stabilnost, veličina tržišta, školstvo, zdravstvo, inovativnost i sve ono što utiče na konkurentnost jedne privrede", istakla je ona.

Prema njenim riječima, opadanje stranih investicija ne odnosi se samo na BiH, nego je to opšte stanje u regionu, a svjetske finansijske turbulencije i posebno dešavanja u evrozoni i dalje će imati uticaj na strana ulaganja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: