{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grujić: Priliv stranih investicija u BiH veći za 32 posto

S
19.9.2012. u 15:22
0
2
Grujić: Priliv stranih investicija u BiH veći za 32 posto
0
Grujić: Priliv stranih investicija u BiH veći za 32 posto
Jelica Grujić (Foto: SRNA)
U BiH je prošle godine bilo 567 miliona KM stranih investicija, što je za oko 32 posto više u odnosu na 2010. godinu kada je priliv iznosio 431 milion KM, izjavila je danas u Sarajevu direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Jelica Grujić.
Grujić je istakla da ukupne strane investicije u BiH iznose 10,6 milijardi KM.

Na prezentaciji promotivnih spotova o mogućnostima ulaganja u BiH, Grujićeva je istakla da su ovo podaci Centralne banke BiH, koja još ne raspolaže podacima o stranim investicijama za prvih šest mjeseci ove godine.

Grujićeva je novinarima rekla da je, prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koji rade prema drugačijoj metodologiji od Centralne banke, za prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 51,2 miliona KM, što predstavlja uračunato i povećanje i smanjenje kapitala.

Ona je istakla da su najznačajnija ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine bila iz Srbije od 40,7 miliona KM, Hrvatske 28,9 miliona KM i Turske 11,5 miliona KM.

Direktorica FIPA-e je navela da su najznačajniji strani ulagači u BiH iz Austrije, Srbije i Hrvatske, što potvrđuje konstataciju da je to grupa zemalja koje su uvijek imale dobro razvijene trgovinske odnose sa BiH i veoma dobro poznaju mogućnosti koje se nude na njenom tržištu.

Grujićeva je istakla da je osnovni motiv svakog investitora ostvarenje profita, te dodala da je činjenica da u BiH postoji veliki broj kompanija koje taj profit i ostvaruju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: