Investicije
0

Grčka i dalje brine investitore na evropskim berzama

FENA
Nakon jučerašnjeg oštrog pada, na evropskim berzama cijene dionica jutros su tek blago oslabile, no investitore i dalje brine situacija u Grčkoj, u kojoj političke stranke nakon nedjeljnih izbora pokušavaju sastaviti novu vladu. FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica do 9,30 oslabio je 0,3 posto, na 1.031,92 boda.

Pariški CAC u 9,30 sati bio je na gubitku 1,12 posto, frankfurtski DAX 0,32 posto, a londonski Ftse 0,1 posto, javljaju agencije.

U Grčkoj su na izvanrednim parlamentarnim izborima dvije vodeće stranke, koje podržavaju program štednje Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, izgubile puno mjesta u parlamentu i ne mogu formirati vladu.

"Investitori traže novi razlog za brigu, i boje se da Grci neće uspjeti postići dogovor o formiranju vlade. Ako MMF zaustavi isplatu pomoći Grčkoj, to će biti zemlja koja gladuje“, izjavio je jedan trgovac iz Hobart Capital Marketsa.

Frankfurtska berza objavila je jutros kako ima tehničkih problema s Xetra trgovinskim sistemom, te je odgodila početak trgovine dionicama njemačkih kompanija.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks jutros je ojačao 0,69 posto, na 9.181 bod.