Kvadrant B i C
10

Gradska vlast još nije odlučila kakva će biti sudbina najatraktivnijih dijelova Sarajeva

B. R.
Prostor Kvadranta B i Kvadranta C (Foto: Klix.ba)
Prostor Kvadranta B i Kvadranta C (Foto: Klix.ba)
Još nisu usvojeni regulacioni planovi za neke od najatraktivnijih dijelova Sarajeva. I poslije dvije godine gradonačelničkog mandata Benjamine Karić (SDP) uopće nije poznat plan njenog kabineta za taj prostor. Skoro da javno nikako ne govori o ovom pitanju.

Dugo se čeka na usvajanje regulacionih planova Kvadrant B i Kvadrant C. Prethodna gradska uprava, predvođena Abdulahom Skakom (SDA), imala je određene aktivnosti za usvajanje ovih regulacionih planova, koje su nerijetko uzrokovale polemike u javnosti. Sve dok se ne usvoje regulacioni planovi, na tom prostoru neće biti moguća bilo kakva izgradnja.

Kvadrant B

Kvadrant B se nalazi na području Marijin Dvora, u centru grada uz rijeku Miljacku. Prevladavaju stare građevine od kojih su neke u ruševnom stanju. Tu je bila i Električna centrala, izgrađena tokom austrougarske vladavine, koja se u martu ove godine urušila. Riječ je o jednom od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Dio prostora je parking, dok je dio neiskorišten.

Prijedlog regulacionog plana za Kvadrant B
Prijedlog regulacionog plana za Kvadrant B

Kvadrant B je značajan i zbog toga što je predloženo da na njegovom prostoru bude izgrađena podzemna koncertna dvorana s velikim trgom. Arhitektonsko rješenje za koncertnu dvoranu je izabrao međunarodni žiri kojim je predsjedavala slavna arhitektica Zaha Hadid.

Predloženo je da ta dvorana bude i na zemljištu koji je trenutno parking, a koji je građevinska kompanija Bosman nedavno kupila od Harisa Ihtijarevića. Ihtijarević je navodno namjeravao da iznad koncertne dvorane napravi zgradu čija bi visina bila jednaka visini Sarajevo City Centera (SCC).

To je bilo neprihvatljivo za pojedine arhitekte, jer smatraju da bi se time ugrozila funkcionalnost dvorane, tj. njena akustika. Izgradnju ovakve građevine su osporavali i zbog toga što su bili u bojazni da bi se njome ugrozila prirodna pojava, tzv. ruža vjetrova za koju se navodi da doprinosi prečišćavanju zraka. Studijom o utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka je utvrđeno da je ovaj prostor značajan za tzv. ružu vjetrova.

Bivši kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić je 2021. ukazao da je regulacioni plan za Kvadrant B među onima koji bi se morali uskladiti sa spomenutom studijom.

Načelnik općine Centar Srđan Mandić (NS) je u oktobru 2021. ponudio Centralnoj banci da upravo na prostoru, koji je predlagan kao prostor za koncertnu dvoranu, izgradi trezor koji je prvobitno planirala izgraditi u dijelu parka Hastahana. Tome se otvorenim pismom Mandiću usprotivio profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Nihad Čengić.

Mandić je u izjavi za Klix.ba u oktobru 2021. poručio da je izvedivo da se napravi i građevina Centralne banke i koncertna dvorana. Iz Bosmana su nedavno potvrdili za naš portal da planiraju napraviti stambeno-poslovnu zgradu s podzemnom garažom ako to bude omogućeno regulacionim planom.

Gradsko vijeće Sarajeva je u aprilu 2019. usvojilo izmjene regulacionog plana za Kvadrant B koji je podrazumijevao izgradnju koncertne dvorane, produženje pješačke zone od Vilsonovog šetališta i izgradnju više poslovnih građevina od kojih bi najviše imale 21 metar.

Međutim, iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kada je ministar bio Damir Filipović (SDP), saopćili su da im gradske vlasti nisu dostavile sve relevantne podatke za izmjene regulacionog plana, a na osnovu kojih bi ovo ministarstvo napravilo procjenu utjecaja na okoliš. Kvadrant B je prostor za koji se vežu i mnoge druge kontroverze.

Kvadrant C

Kvadrant C obuhvata područje od Historijskog muzeja, duž Vilsonovog šetališta do Pofalića. Konačan regulacioni plan za ovo područje također još nije usvojen, a predloženo je da se u Vilsonovom šetalištu izgrade diplomatsko-konzularna predstavništva i poslovne građevine.

Prostor Kvadranta C
Prostor Kvadranta C

Maksimalna visina diplomatsko-konzularnih predstavništava bila bi tri sprata ili 16 metara, dok bi poslovne građevine imale do četiri sprata ili 21 metar. U ulici Zmaja od Bosne, uz glavnu gradsku saobraćajnicu, bile bi poslovne građevine između šest i 12 spratova, tj. maksimalne visine 50 metara. Regulacionim planom za Kvadrant C je planirana izgradnja i Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Šta je vizija gradonačelnice Karić?

Ne samo da navedeni regulacioni planovi nisu usvojeni, već se uopće ne zna kakva je vizija gradonačelnice Karić po ovim pitanjima. To je slučaj uprkos tome što ima gradski savjet u kojem su i akademik Kemal Hanjalić, profesor ekonomije Anto Domazet te arhitekti Amir Vuk Zec i Mufid Garibija.

Koliko je poznato, Karić, niti bilo ko od njenih saradnika, nisu govorili o tome kako vide u budućnosti Kvadrant B i Kvadrant C, možda i zbog toga što se boje reakcija javnosti.