{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grabovica: Izgradnja Bloka 7 je najveća poslijeratna investicija u BiH

F
18.7.2012. u 13:58
0
2
Grabovica: Izgradnja Bloka 7 je najveća poslijeratna investicija u BiH
0
Grabovica: Izgradnja Bloka 7 je najveća poslijeratna investicija u BiH
Elvedin Grabovica
Generalni direktor JP Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica danas je u Sarajevu na konferenciji za novinare prezentirao osnovne principe i proceduru za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane "Tuzla".
"Objavom javnog poziva za izbor projektnog partnera pokazujemo spremnost da pokrenemo najveću poslijeratnu investiciju u BiH. S obzirom na to da ćemo raditi u skladu s aktima i odlukama Vlade, njena podrška je neosporna", rekao je Grabovica, dodajući da će sljedeće sedmice biti objavljen javni poziv za izbor projektnog partnera.

"Izgradnja ovog bloka je neophodna da bi se postojeći blokovi koji iz upotrebe izlaze 2018. godine obnovili i da bi rudnici u tuzlanskom bazenu imali osiguran plasman uglja, a rudari imali obezbijeđen posao. Također je neophodan da kao država ne bismo morali uvoziti električnu energiju nakon izlaska iz upotrebe sadašnjih blokova“, tvrdi Grabovica.

Planirano je, kaže, da Elektroprivreda BiH u ovom investicionom projektu vrijednosti 1,5 milijardi KM, učestvuje u osnovnom kapitalu do 25 posto.

Početak izgradnje planiran je 2014., a početak proizvodnje 2018. godine.

Među principima za izbor projektnog partnera stoji da prirodni
resursi ostaju u vlasništvu Federacije BiH i ne mogu biti predmet privatizacije putem zajedničkog ulaganja.

"Vlada FBiH podržava sklapanje dugoročnih ugovora o snabdijevanju putem kojih će biti garantovana sirovinska osnova za dugoročno funkcioniranje Bloka 7", kaže Grabovica.

Bit će formirano privredno društvo koje će voditi pripremu, izgradnju i eksploataciju objekta i biti vlasnik nad objektom, što će odgovarati udjelima partnera, s tim da Elektroprivreda BiH ne može imati manjinski dio tokom trajanja Ugovora o partnerstvu.

"Zajedničko vlasništvo nad osnovnim privrednim društvom se ograničava na određeni period, nakon čega se očekuje da Elektroprivreda BiH preuzme 100-postotno vlasništvo. Izlaz iz partnerstva će biti dogovoren i činit će dio ugovora o partnerstvu“, pojasnio je Grabovica.

Izgrađeni objekt TE "Tuzla" Blok 7 i dio proizvodene energije iz objekta je garancija za finansijske institucije.

Federalna vlada razmotrit će osiguravanje garancija za finansiranje projekta.

Izbor partnera će se vršiti na osnovu međunarodnog otvorenog javnog tendera, koji će se odvijati u dvije faze. Prva faza je, kaže Grabovica, pretkvalifikacija u okviru koje se utvrđuje lista kvalificiranih kandidata, a druga je prikupljanje ponuda od kvalificiranih kandidata u okviru kojih se bira najpovoljniji ponuđač-projektni partner.

Rok za podnošenje aplikacija u skladu s Pretkvalifikacionim dokumentom je 45 dana od dana objavljivanja poziva u Službenom glasniku BiH, a rok za dostavu ponuda kvalificiranih kandidata bit će utvrđen tenderskom dokumentacijom.

Jedan od kvalificiranih kriterija pri odabiru projektnog partnera jeste da je kandidat ostvario prihod iz relevantne djelatnosti u posljednje tri godine u iznosu od minimalno 1,5 milijardi eura godišnje.
„U slučaju da je kandidat konzorcij, tada lider konzorcija mora ostvariti prihod iz relevantne djelatnosti u posljednje tri godine u iznosu od minimalno 800 miliona eura godišnje“, istakao je Grabovica.

Dodao je da je ovo dokaz po kojem je demantovao pojedine medije, koji su pisali o dogovoru s kompanijama od 25.000 eura osnivačkog kapitala, što kaže da ne stoji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: