Saznajemo
19

Goraždansku kompaniju Bekto Precisa preuzima njemačka EMKA

Klix.ba
Sjedište kompanije EMKA u poslovnoj zoni Vitkovići kod Goražda (Foto: Klix.ba)
Sjedište kompanije EMKA u poslovnoj zoni Vitkovići kod Goražda (Foto: Klix.ba)
Kako Klix.ba nezvanično saznaje, njemačka kompanija EMKA, koja u BiH ima ispostavu u Goraždu, gdje posluje pod nazivom EMKA Bosnia, nedavno je dogovorila preuzimanje goraždanske kompanije Bekto Precisa.

Kompanija Bekto Precisa godinama poslije rata bila je jedna od najuspješnijih kompanija kada je riječ o proizvodnji alata, obojenih metala, kombinacije plastike i metala i plastičnih i livenih dijelova u BiH.

Shodno tome, prethodnih mjeseci postojali su određeni pregovori da kompaniju Bekto preuzme investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali do toga nije došlo. Posljednje informacije kojima raspolažemo govore da je dogovoreno da firmu Bekto Precisa preuzme kompanija EMKA Bosnia. Radi se o ispostavi njemačke kompanije u Goraždu.

Tako bi uskoro Bekto Precisa trebala promijeniti ime u Emka Bosnia te nastaviti poslovati u sklopu te firme.

Generalni direktor njemačke kompanije Fridhelm Runge nedavno je boravio u Goraždu gdje je dogovarao detalje preuzimanja, mada finansijski detalji još nisu poznati, jer se još čeka na potpisivanje zvaničnog ugovora.

Treba istaći da je kompanija EMKA u Goražde došla zahvaljujući posredovanju vlasnika Bekto Precise Redže Bekte.

Do 2015. godine proizvodnja EMKE bila je smještena na lokalitetu nekadašnjeg Vijogora, na desnoj obali Drine u neposrednoj blizini Bekto Precise, a razvojem nove industrijske zone EMKA se preselila na lokaciju u Vitkovićima.

EMKA Bosnia radi proizvode od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika. Pored toga, EMKA Bosnia proizvodi dijelove i sklopove za elektroindustriju, autoindustriju i drugo. U oblasti autoindustrije ova kompanija postala je partner velikih proizvođača automobila: Toyota, BMW, AUDI, Mazda, Opel, Ford, Mercedes i drugih velikih svjetskih proizvođača.

EMKA Bosnia je druga po veličini firma, odmah nakon matične firme u Feldbergu u Njemačkoj. Izvozi 95 posto svojih proizvoda na evropsko tržište i među najvećim je izvoznicima u BiH.