Od mladosti do iskustva
64

Godine nisu bitne za dobru ideju, to pokazuju primjeri najpoznatijih svjetskih poduzetnika

A. L.
Preduzetnici započinju svoje biznise u širokom rasponu godina, pokazujući da ideja efikasnog pokretanja poslovanja nije isključivo područje bilo koje određene životne faze.

Osnivanje kompanija od pojedinaca kao što su Mark Zuckerberg sa 19 godina i Sama Waltona sa 44 godine pokazuje istinu da godine nisu faktor u potencijalu za inovacije i stvaranje uspješnih preduzeća.

Ove različite dobi osnivača odražavaju širok spektar mogućnosti za inovacije, tvrdeći da se težnja za stvaranjem i uspjehom može materijalizirati u bilo kojem trenutku u životu, bez obzira na mladalačku snagu ili mudrost iskustva.

Kada govorimo o najmlađim svjetski poznatim biznismenima, na listi prednjači Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, koji je u to vrijeme imao 19 godina. Osnivač Applea Steve Jobs imao je 21 godinu kad je pokrenuo tu kompaniju dok je Gordon Bowker sa Starbucksom krenuo sa 29 godina.

Elon Musk je SpaceX osnovao kad je imao 30 godina, baš koliko je imao i Jeff Bezos kad je osnovao Amazon. Osnivač Netflixa Reed Hastings je imao 36 godina kad je pokrenuo kompaniju, Eric Yuan 41 kad je pokrenuo Zoom i konačno Sam Walton je bio tri godine stariji kad je pokrenuo lanac trgovačkih centara Walmart.