{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gazpromu stiže konkurencija?

F
19.4.2013. u 11:55
8
1
Gazpromu stiže konkurencija?
8
Gazpromu stiže konkurencija?
Foto: AFP
"Evropska unija želi biti prisutna u sektoru gasa u Rusiji", izjavio je šef predstavništva EU u Moskvi Fernando Valenzuela.
On nije želio da ulazi u detalje o tome šta bi sve EU voljela da vidi u novom sporazumu sa Rusijom, ali je naglasio da se u oblasti energetike javlja nekoliko pitanja koji se odnose na treći energetski paket, prenijela je agencija RIA Novosti.

EU razumije zabrinutost ruske strane, ali smatra da treći energetski paket nema diskriminatorski odnos prema ruskim kompanijama. On znači da se tržište otvara za ruske kompanije.

"Gazprom posjeduje imovinu u 21 zemlji i mi bi htjeli da Evropska unija bude prisutna u sektoru gasa Rusije", rekao je Valenzuela, nastupajući u Državnoj dumi.

Treći energetski paket, odobren u Evropskoj uniji 2009. godine, usmjeren je na liberalizaciju tržišta električne energije i gasa u EU.

On predviđa ograničenja za vertikalno integrisane kompanije na pravo svojine i upravljanja energotransportnim sistemima sa strane.

Na taj način, kako navodi RIA Novosti, Evropska komisija pokušava da podijeli posao prodaje i transporta gasa. Prema mišljenju EK, to će povećati konkurenciju i dozvoliti ulazak na tržište novih "igrača" i smanjiti cijenu energije.

Rusija istupa protiv tih inovacija, jer smatra da EK želi da kontroliše tržište i da natjera Gazprom da pređe sa sistema prodaje, na osnovu dugoročnih ugovora, na spot prodaju gasa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: