Fabrika u Zvorniku
9

"Gas-res" Banja Luka i ruski "Gazprom" formiraju zajedničko preduzeće

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme "Gas-Res" iz Banje Luke i kompanije "Gazprom SPG Tehnologii" iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci.

Uime "Gas-Res“ Sporazum i Pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća već od januara 2018. potpisao je vršilac dužnosti direktora Slobodan Puhalac, a "Gazprom SPG Tehnologii“ je predstavljao predsjednik Upravnog odbora Aleksej Konstantinovič Kahidze.

"Fabrika će se graditi u Zvorniku, jer je tamo gasovod i da će gas koji dolazi iz Rusije bit će korišten kao osnovna sirovina za tu fabriku. U kupna ulaganja će iznositi 70 miliona eura i zaposliti će se na desetine radnika", naveo je entitetski predsjednik Milorad Dodik, nakon potpisivanja sporazuma i pisma namjere.

U tom zajedničkom preduzeću manji dio vlasništva imat će "Gas-Res", a, kako je naveo, sve će se odvijati u okviru Gaspromove kompanije koja će osigurati finansijskog partnera i tehnologiju.

"Ovaj događaj predstavlja dokaz uspješne saradnje RS-a sa kompanijama iz Ruske Federacije, ali i sa samom Rusijom u cjelini. Ovo je i dokaz visokog povjerenja, jer je ovo prva fabrika te vrste koja će se graditi u Zvorniku i obezbijedit će dodatnu energetsku sigurnost ne samo građanima RS-a, njenoj industriji i javnim ustanovama, nego i za čitav region. Vjerujemo da primjena novih tehnologija omogućava približavanje jeftinijoj energetskoj komponenti", rekao je Dodik.

Sjedište tog novog preduzeća bit će u Banjoj Luci.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je dodala da je ovo pravi prvi veliki korak u razvoju domaćeg gasnog tržišta u okviru gasnog sektora u skladu sa usvojenom strategijom razvoja energetike RS.

Kaže da je u pitanju preduzeće investiciono-komercijalnog karaktera koje će dati snažan doprinos ekonomskim ciljevima.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov također je kazao da je ovo važan korak u unapređenju bilateralnih odnosa RS-a i Rusije, dodajući da je tržište RS-a dobilo još jednu rusku kompaniju, uz već prisutne "Gasprom", "Zarubežnjeft" i "Sberbanku".

Vršilac dužnosti direktora banjalučkog preduzeća "Gas-Res" Slobodan Puhalac rekao je da potpisivanje sporazuma predstavlja ulaz u nove gasne tehnologije, te u nove odnose sa već započetim ranijimi sporazumima sa ruskom kompanijom "Gasprom".

Aleksej Konstantinovič Kahidze je naveo "da se njihova tehnologija tečnog gasa aktivno razvija širom svijeta i da je prije svega to ekološka tehnologija".