Saradnja i trgovina
3

FIPA dovodi četrdeset kineskih kompanija u BiH: Saradnja u sektorima hrane, metaloprerade, IT-a...

Klix.ba
Direktor FIPA-e Gordan Milinić na sastanku sa predstavnicima grada Ningbo iz Kine dogovorio posjetu 40 kineskih kompanija Bosni i Hercegovinu u oktobru ove godine.

Direktor sektora za prekogranična ulaganja Ningbo-a Pan Yingming i direktor FIPA-e Gordan Milinić su zaključili da postoji neiskorišteni potencijal za unapređenje saradnje između BiH i Ningboa u sektorima metaloprerade, proizvodnje hrane, drvo-prerade, energetike, te IT sektora, te da je potrebno intenzivirati kontakte, što će biti realizovano dolaskom 40 kineskih kompanija u BiH u oktobru ove godine.

Ningbo, grad sa preko sedam miliona stanovnika, ima 160.000 privatnih kompanija, od kojih su 21 na listi 500 vodećih privatnih preduzeća u Kini, kao i više od 360.000 manjih porodičnih firmi. Proglašen je 2013. godine za jedno od najatraktivnijih odredišta za ulaganja u Kini, ali i za jedan od najaktivnijih gradova u širenju biznisa u inostranstvo. Među vodećim je i po broju industrijskih i bescarinskih zona. Privatni sektor učestvuje sa gotovo 80 odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu Ningboa i pokriva 85 posto radnih mjesta.

FIPA će prilikom posjete privrednika iz Ningboa pripremiti prezentacije atraktivnih investicijskih projekata, sastanke sa relevantnim ministarstvima na svim nivoima vlasti i vlasnicima projekata, te organizovati i posjete mogućim lokacijama za ulaganje.

"Posjeta kineske privredne delegacije grada Ningbo će biti prva sektorski i projektno sistemski organizovana posjeta jedne privredne delegacije iz Kine, na kojoj će se fokus staviti na konkretnim investicijskim i izvozno orijentisanim projektima i dogovorima o saradnji", saopćeno je iz FIPA-e.