{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FIPA dovela investitora za RiTE Kamengrad

Klix.ba
27.11.2017. u 15:59
88
15
FIPA dovela investitora za RiTE Kamengrad
88
FIPA dovela investitora za RiTE Kamengrad
Memoranduma o saradnji na realizaciji projekta Rudnik i Termoelektrana Kamengrad između kineske kompanije China Energy Group i Lager doo Posušje potpisan je danas 27. novembra 2017. godine u Budimpešti na 6. Samitu premijera vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), na kojem u ime Bosne i Hercegovine učestvuje predsjedavajuću Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.
Memorandum su potpisali predsjednik kineske grupacije China Energy Group Ding Yanzhang i izvršni direktor kompanije Lager doo Posušje Dragan Stipić, u prisustvu ministra Šarovića, predstavnika FIPA-e i ostalih predstavnika nadležnih kineskih kompanija.

"Ističemo činjenicu da je FIPA pronašla navedenog kineskog investitora, ponudila mu sve raspoložive projekte u BiH za koje je investitor bio zainteresiran, bila u konstantnom kontaktu sa investitorom, da bi došli do konačnog izbora koji je pao na RiTE Kamengrad. Od uspostavljanja prvog kontakta sa investitorom do potpisivanja MoU prošlo je manje od godinu dana, pri tome rješavajući poteškoće tokom pregovora investitora i vlasnika projekta", saopćeno je iz FIPA-e.

U ekonomskom smislu, ovaj projekat se može okarakterizirati kao historijski, s obzirom da je vrijednost projekta viša od 1.000.000.000 KM, te uzimajući u obzir njegov značaj najprije za razvoj općine, kantona, a potom i države. Ujedno će predstavljati i jednu od najvećih investicija u BiH.

Investitor China Energy Group najveća kineska grupacija koja realizira projekte iz energetskog sektora širom svijeta.

Američki časopis Engineering New-Record (ENR) objavio je listu 250 vodećih međunarodnih poduzetnika po kojem je China Energy Group na 11. poziciji, dok u Top 150 Global Design Firms zauzima 4. poziciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: