Sarajevo-Goražde
245

Euro-Asfalt u subotu potpisuje ugovor za izgradnju tunela Hranjen

Klix.ba
U subotu će u Goraždu biti potpisan ugovor između Autocesta FBiH i kompanije Euro-Asfalt, koja će graditi tunel Hranjen u sklopu izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde.

Radi se o ugovoru za prvu fazu projekta brze ceste Sarajevo-Goražde, koji podrazumijeva probijanje glavne i servisne cijevi i izradu primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen.

Ugovor će potpisati u ime JP Autoceste FBiH direktor Adnan Terzić te u ime izvođača radova direktor Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić.

Potpisivanju će prisustvovati ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer BPK Goražde Emir Oković i generalni direktore BH Telecoma Mirsad Zaimović.

Kompanija Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo odabrana je u otvorenom postupku kao izvođač radova na probijanju glavne i servisne cijevi i izradi primarne podgrade za potrebe izgradnje cestovnog tunela Hranjen, što je najznačajniji, ali i najzahtjevniji dio izgradnje.

Vrijednost radova je 81.899.883,00 KM sa uračunatim PDV-om, a sredstva u visini od 70 miliona KM su osigurana Odlukom Vlade Federacije BiH iz akumuliranih dobiti BH Telecoma te ostatak vlastita sredstava JP Autoceste FBiH.

Tunel Hranjen će biti dug 5,8 kilometara, a sastojat će se od dvije cijevi. Jedna će biti namijenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dvije saobraćajne trake, za svaki smjer po jedna. Druga cijev će biti servisna i koristit će se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu. Rok za izgradnju je 36 mjeseci.

Izgradnja ovog tunela predstavlja historijski projekat za Goražde jer će se cestovna udaljenost ovog grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. S obzirom na kvalitet nove trase, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, umjesto dosadašnji sat i pol.