|

Energoinvest gradi dalekovod u Crnoj Gori vrijedan 29 miliona eura

Energoinvest gradi dalekovod u Crnoj Gori vrijedan 29 miliona eura
74
Klix.ba
30.11.2014. u 12:59
36
komentara
74

dijeljenja
Energoinvest gradi dalekovod u Crnoj Gori vrijedan 29 miliona eura
Energoinvest d.d. Sarajevo potpisao je sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) ugovor o realizaciji projekta izgradnje dalekovoda Pljevlja –Čevo, u vrijednosti više 29 miliona eura.
U ime Enegoinvesta, ugovor je potpisao direktor Enes Čengić, a sa crnogorske strane popisnik je Dragan Laketić, predsjednik Odbora direktora CGES.

"Naša kompanija je dobila ovaj posao u izuzetno jakoj međunarodnoj konkurenciji, te će predvoditi regionalni konzorcij koji će na izuzetno zahtjevnom terenu uraditi dalekovod 400 kV, dužine oko 116 km. Ovaj dalekovod treba da poveže sjever Crne Gore sa južnim dijelom, odnosno glavnog proizvodjača električne energije u Crnoj Gori – Termolektranu Pljevlja sa jugom, kao i radi dalje interkonekcije podvnodnom mrežom prema Italiji.

Trasa dalekovoda prolazi kroz izuzetno zahtjevne planinske terene i potrebno je minimizirati uticaj dalekovoda na okoliš, imajući u vidu blizinu nacionalnog parka Durmitor. Projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dok je konsultant INTEC – GOPA (Njemačka).

Novi posao je potvrda dobrih međudržavnih odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i regionalna saradnja, a podršku su na ovom projektu pružile vlasti obje države", saopćeno je iz Energoinvesta.

"Dobijanjem poslova i njihovom realizacijom u Albaniji, Iraku, Alžiru, na Kosovu i drugim tržištima, kao i stavljanjem potpisa na novi ugovor u Crnoj Gori, Energoinvest pokazuje svoju poslovnu vitalnost, te nas svrstava kao lidera u energetici u ovom dijelu Evrope. S druge strane, mi se suočavamo sa velikim problemima vezanim za naplatu naših realiziranih poslova, prije svega u Iraku i Libiji, zbog ratova u tim zemljama. Energoinvest čini sve kako bi kompanija ostala stabilna i vitalna, a zahvaljujući izgradnji dalekovoda Pljevlja – Čevo, naša firma će dobiti nove reference, otvaranje vrata za nove poslova u regionu i drugim tržišitma, ali će nam dati i finansijski poticaj da uspješno poslujemo", rekao je Čengić nakon potpisa ovog značajnog ugovora.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...