Investicije
146

Elektroprivreda rudniku "Kakanj" predala pet dampera vrijednost 8,4 miliona KM

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Sredstvima Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine danas je u Rudniku mrkog uglja "Kakanj" - Površinskom kopu "Vrtlište" izvršena predaja i puštanje u rad pet damper kamiona marke "Belaz 75135" vrijednosti 8,4 miliona KM.

Damperi su nabavljeni sredstvima JP Elektroprivreda u procesu dokapitalizacije RMU "Kakanj" s ciljem zamjene postojeće dotrajale opreme. Nova mehanizacija omogućit će povećanje i ujednačavanje kapaciteta za utovar, prijevoz i odlaganje jalove mase, čime će biti osiguran jedan od preduslova za ostvarenje planirane proizvodnje uglja u narednom periodu.

Direktor RMU "Kakanj" Mirsad Jašarspahić je iskazao veliku zahvalnost Elektorprivredu sa investicijom u vrijednosti 8,4 miliona KM u vidu pet dampera.

"Danas govorimo o prednosti ovog površinskog kupa, a posebno će do izražaja doći kada dođe do izgradnje Bloka 8 termoelektrane, kada će trebat udvostručiti količinu uglja i to je cilj ovog investicijskog ciklusa. Svi smo zahvalni Elektroprivredi i vjerujemo u tržišni odnos i bolji interes. Instruktori su bili iznenađeni našim vozačima koji su prvih časova ovladali upravljanjem ovih dampera", kazao je Jašarspahić.

Direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica je kazao kako su neke ideje na realizaciju čekale i pola vijeka i da su se počele realizirati.

"Raduje me činjenica da su damperi isporučeni i prije ugovorenog roka. Elektroprivreda je ovdje imala realizaciju projekata čija je ideja čekala i duže od pola vijeka. Vjerujem da ćemo uskoro finansirati i nabavku velikog čela vrijednosti 12 miliona KM čime bismo zaokružili investicioni ciklus u RMU 'Kakanj', a od naših investicija ovisi mnogo faktora od plata rudara do električne energije", istakao je Grabovica.

U procesu dokapitalizacije u RMU "Kakanj" ukupno će btii investirano 66,9 miliona KM, a vrijednost dosadašnjih investicija je 42 miliona KM.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić na današnjoj predaji dampera je izjavio kako je ovim investicijama Elektroprivreda ispunila zahtjev Vlade FBiH.

"Ovim se poboljšavaju uvjeti rada rudara, povećavamo efikasnost rudnika i jačamo privredu ove zemlje i snažimo našu državu. Elektorprivreda je ispunila što smo iz Vlade tražili, a to je da u rudnik investira što više sredstava, a u ovaj rudnik je u protekle tri godine donirano više nego u proteklih 30 godina", izjavio je Nikšić.

Radnici koji će upravljati damperima su kazali kako će im korištenje ovih dampera omogućiti lakši transport materijala, te da je obuka prošla uspješno, a odmah po prijemu ključeva obavili su i svoje prve zadatke na Površinskom kopu "Vrtlište".