Investicije
0

Ekonomska kriza pogađa i Billa Gatesa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Finansijska kriza i produbljivanje recesije pogađaju čak i milijardera Billa Gatesa jer je vrijednost njegovih investicija u četvrtom kvartalu prošle godine smanjena za tri milijarde dolara, ili gotovo 20 posto, kao posljedica pada vrijednosti akcija.

Investicije Fondacije Bill i Melinda Gates smanjene su 19 posto, na 9,07 milijardi dolara, a Gatesove investicijske firme Cascade Investment za 18 posto, na 4,02 milijarde dolara, prenijela je agencija Reuters.

Fondacija je povećala svoj udio u kompaniji McDonald's, najvećem svjetskom lancu restorana brze hrane, na 6,4 miliona akcija na kraju decembra, sa 4,9 miliona akcija krajem septembra.

Istovremeno, Fondacija je povećala i udio u Coca-Coli, na 5,7 miliona akcija, sa 2,7 miliona, kao i u grupaciji Autonation, koja trguje automobilima, na 10,2 miliona dionica, sa 7,7 miliona.

S druge strane, smanjeni su udjeli fondacije u posrnulim finansijskim kompanijama American International Group i Washington Mutual.

Fondacija je također preuzela milion akcija u kompaniji Coca-Cola Enterprises, najvećoj punionici proizvoda Coca-Cole, i smanjila udio u holding kompaniji Warrena Buffetta Berkshire Hathaway.

Gatesova kompanija Cascade je, pak, preuzela 7,95 miliona akcija u firmi Eastman Kodak i tri miliona dionica u kompaniji za proizvodnju obuće Crocs.