Investicije
13

EBRD: U BiH smo investirali skoro dvije milijarde eura, nastavljamo istim tempom

Piše: M. Travar
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je u Banjoj Luci Izvještaj o tranziciji za period 2015-2016. godina, pod nazivom "Izbalansirati finansije".

Rukovodstvo EBRD-a navodi da je iz posmatranog perioda evidentno geografsko proširenje djelatnosti banke, pa je tako zemlja u koju je EBRD prošle godine najviše investirala Turska, a na trećem mjestu Egipat. Grčka je već bila među 10 zemalja u koje su najviše investirali. EBRD-u se nedavno, u januaru, priključila i Kina, kao suvlasnik EBRD-a, iako nije odredište za investicije.

"Tokom 2015. EBRD je ostvarila rekord u pogledu investicija, a to je 9,4 milijarde eura u 380 različitih operacija. Kumulativno gledajući, u BiH je, do sada, investirano 1,8 milijardi eura, a zajedno sa koinvesticijama u iznosu od 2,2 milijarde, dolazi se do cifre od oko 4 milijarde", rekao je Ian Brown, šef Rezidentne kancelarije EBRD u BiH.

Glavni projekti koje je EBRD podržala prošle godine su dvije nove dionice na Koridoru 5C, investicije u vodosnabdjevanje u pet opština, investicije u maloprodajni lanac Bingo u maloprodajnom sektoru. U 2016. očekuju da nivo investicija bude identičan ili viši.

"Naglasili smo da BiH mora, ako želi u potpunosti da iskoristi sopstvene potencijale, da se pridržava nedavno usvojene reforsme agende", poručio je zamjenik direktora EBRD-a za stratetegije i politiku, Peter Sanfejy

Preko 70 posto investicija je bila u infrastrukturu, odnosno u puteve i željeznice. Najviše para su odnijeli pomenuti Koridor 5C i autoput Banja Luka-Doboj.