100.000 klijenata
37

Direktor Sberbank BH Edin Karabeg: Ovo gdje smo danas je tek početak

Klix.ba
Edin Karabeg
Edin Karabeg
Edin Karabeg, direktor Sberbank BH, koja u BiH posluje od 2012. godine i dosad ima 31 poslovnicu i više od 100.000 klijenata, ističe da su zadovoljni postignutim jer su se dokazali kao značajan igrač na polju bankarskih usluga, što potvrđuju njihovi poslovni rezultati.

"Uprkos značajnim izazovima, banka je zadovoljna rezultatima u prethodnoj godini. Posebno nas veseli povećanje povjerenja u banku, što je potvrđeno i rastom depozita stanovništva od skoro 23 posto. Banka je poslovnu godinu završila sa 8,3 miliona KM neto dobiti što je rast od 32 posto u odnosu na prethodnu godinu. Aktiva Banke povećana je za 60 miliona KM što je rast od 5,7 posto u odnosu na 2015. godinu i aktiva banke iznosi više od milijardu KM. Ostvarili smo značajan rast kredita i to od 4,8 posto, što je duplo više od rasta kredita na cjelokupnom tržištu. Pokazujemo kontinuiranu stabilnost i sigurnost tako da nije slučajno da smo prepoznati kao banka od povjerenja", ponosno je istakao Karabeg.

On je rekao da su zadovoljni trenutnom pozicijom na bankarskom tržištu, posebno ako se uzme u obzir pozicija sa koje su krenuli i dodao kako je težnja ka boljem i većem dio njihove korporativne kulture.

"Vrlo ozbiljno pripremamo nove proizvode i usluge koje će našim klijentima štedjeti vrijeme i novac. Gledajući iz ugla šta ćemo ponuditi našim klijentima u narednom periodu, ovo gdje smo danas tek je početak", kazao je Karabeg.

Karabeg smatra da kamatne stope u regionu uopće nisu atraktivne kao što se čini.

"U Hrvatskoj se kamatne stope za refinansirajuće kredite u domaćoj valuti kreću od 6 do 10 posto, dok su u Srbiji i do 15 posto. U Češkoj se kamatne stope za keš kredite kreću od 7 posto pa naviše. Istina je da su kod nas kamatne stope niže nego ranijih godine. To je jedan paradoks pogotovo kada sagledamo situaciju u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina. Živimo u vremenu političke i ekonomske nesigurnosti, smanjenog interesovanja investitora i značajne nezaposlenosti. Kreditni rejting države je nizak i slabiji je od zemalja članica Evropske Unije. Zato ne čudi što neke korespondentne banke izbjegavaju da rade sa bankama iz Bosne i Hercegovine. Istovremeno, banke u BiH nude atraktivne i konkurentne kamatne stope uprkos visokom riziku koji nosi takva poslovna politika", naglasio je direktor Sberbank BH.

Kada je u pitanju aktuelna situacija sa Agrokorom, Karabeg kaže kako vjeruje da ona neće utjecati na bankarski sektor u BiH, jer, prema njihovim saznanjima, Agrokorove kompanije u BiH i dalje ispunjavaju svoje obaveze i rade svoj posao.

Što se tiče budućih planova, u fokusu banke nije toliko širenje mreže poslovnica koliko predstavljanje neklijentima prednosti poslovanja sa bankom, kako bi efikasno upravljali svojim vremenom i novcem.

"U tom smislu, nastavit ćemo sa unaprjeđenjem digitalnih usluga koje nudimo našim klijentima i mijenjanjem načina na koji doživljavaju bankarstvo", zaključio je Karabeg.