Dužnička kriza brine investitore
0

Cijena zlata prvi put preko 1.600 dolara po unci

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijena zlata skočila je iznad 1.600 dolara za uncu (31,1 grama), prvi put otkako je dužnička kriza u SAD-u i Evropi zadala probleme investitorima.

Cijena zlata posljednjih dana doseže rekordno visoke cijene, a bilježi se i pad američke valute. Na berzi u Londonu cijena dragocjenog metala porasla je za 12,30 dolara i dostigla iznos od čak 1.602 dolara po unci.

Zlato se smatra sigurnom investicijom, pogotovo u vrijeme ekonomske neizvjesnosti.

"Cijena zlata dosegla je još jedan rekord. Investitori gube povjerenje u sposobnost političara da se uhvate u koštac s ekonomskim problemima", naveo je Michael Hewson iz trgovačke grupacije CMC Markets, prenosi BBC.

Također, veće su i cijene srebra, odnosno više od 40 dolara po unci.

Rekordne cijene dragocjenih metala zabilježene su pred sastanak lidera eurozone u Bruxellesu, gdje će pokušati iznaći rješenje za savladavanje dužničke krize.

Investitori su zabrinuti zbog mogućeg bankrota Grčke, ali strahuju i zbog Italije i Španije koje se bore sa velikim dugovanjima.

U međuvremenu, političari u SAD-u pokušavaju postići dogovor o smanjenju deficita u budužetu kako bi izbjegli kašnjenje u isplati dugovanja do 2. augusta.