Investicije
1.3k

Bolji dio BiH: Gračanica u 2017. gradi devet proizvodnih hala

Piše: A. K.
Na području općine Gračanica u narednom periodu oživjet će dvije nove industrijsko-poslovne zone. Kako je za Klix.ba kazao novoimenovani predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanice Sead Jahić, idejna rješenja za novih devet hala već postoje, a njihova izgradnja trebalo bi da počnu u toku ove godine.

U novim halama, ističe Jahić, osim nekoliko već postojećih fabrika koje imaju potrebe za širenjem kapaciteta, svoj početak doživjet će i neke nove.

Uz postojeću industrijsko-poslovnu zonu Gračanica, kao idealni lokaliteti za izgradnju objekata, a za koje već postoji interes investitora, navode se i lokaliteti Stjepan Polje-Stankove Bare i Donja Lohinja.

"Ovo je potez pored magistralnog puta Doboj-Tuzla koji je dosta interesantan. Kada je riječ o izgradnji novih fabrika, ovdje bih pojasnio da je riječ o jednom investicijskom ciklusu koji će trajati. Planirana je izgradnja objekata u kojima će biti smještene neke od već postojećih fabrika, a planirano je i otvaranje nekih novih", pojašnjava Jahić.

Većina parcela na lokalitetima Stjepan Polje-Stankove Bare i Donja Lohinja već je dobila svoje vlasnike, izrada projekata se privodi kraju, a početak građevinskih radova se očekuje uskoro.

Kao jednog od investitora naš sagovornik navodi njemačku kompaniju HST CNC koja će u dogledno vrijeme početi raditi u gračaničkoj industrijsko-poslovnoj zoni.

"Ovdje je bitno naglasiti i da će u ovim zonama, odnosno u objektima koji budu izgrađeni, biti zastupljena savremena oprema. Prije smo imali situacije da su investitori na našem području otvarali svoje fabrike te donosili opremu iz zapadnih zemalja koje su korištene, a ovdje je sada jedna sasvim druga priča", ističe Jahić.

S dolaskom proljeća na području Gračanice počet će i izgradnja jednog hotela.

"S obzirom na to da u Gračanici ne postoje adekvatni smještajni kapaciteti, vlasnici tržnog centra Etna napravit će jedan hotel koji će pružati određene usluge. Određeni pripremni radovi su u toku, a početak gradnje očekujemo na proljeće", nastavlja Jahić.

S druge strane, u cilju stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta aktivan rad je počelo Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanice.

Sead Jahić
Sead Jahić

Jahić kao predsjednik ističe da će ovo udruženje imati tri pravca djelovanja.

"Cilj nam je napraviti saradnju, prije svega s drugim udruženjima, a kako bismo mogli utjecati na izmjenu određenih zakona koji trenutno ne idu na ruku privrednicima. Također, kroz Grupaciju poslodavaca TK želimo povezati privrednike koji djeluju na području Federacije BiH te se snažnije uključiti u s

provođenje projekta koji nudi UNDP za 30 firmi, a u saradnji s općinskom administracijom nastojat ćemo stvoriti što povoljnije poslovno okruženje", kaže Jahić.

Ključ uspjeha ove općine predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanice vidi u spajanju bh. pameti i stranih investitora.

"Spajanjem bh. pameti, odnosno naših stručnjaka i stranih investicija, možemo napraviti čudo. Stranih investicija na području Gračanice u narednom periodu će biti, ali mislim da mi moramo obratiti pažnju na zajedničke investicije u smislu da spojimo naše inžinjere i strance koji su spremni uložiti svoj novac", smatra Jahić.

Na kraju razgovora, Jahić poručuje da je Gračanica kraj koji je bogat velikim brojem hrabrih poduzetnih ljudi koji imaju ideje, a većina njih je u potpunosti posvećena izvozu svojih proizvoda u zemlje širom svijeta.