Investicije
21

Bivši Microsoftov menadžer planira brendirati marihuanu

Klix.ba
Jamen Shively
Jamen Shively
Jamen Shively, nekadašnji Microsoftov strateški menadžer, koji do prije 18 mjeseci nije ni probao marihuanu, sada planira svoj posao sa ovom biljkom pretvoriti u brend poput Coca-Cole.

Shively svoje preduzeće, bazirano u Seattleu (SAD), vidi kao tržišnog lidera u prodaji rekreacijskog i medicinskog kanabisa. Shivelyjev brend, Diego Pellicer, dobio je ime po njegovom pradjedu, bivšem američkom diplomati. Priliku je vidio u brzorastućim ambulantama sa medicinskom marihuanom širom saveznih država Washington i Colorado, a nada se da će to biti polazna tačka za utvrđivanje prvog internacionalnog brenda.

Shively (45) je rekao kako je tražio investitore za početno ulaganje od 10 miliona dolara, a prvog saveznika je pronašao u nekadašnjem meksičkom predsjedniku Vicentu Foxu, sa kojim planira pokrenuti legalnu trgovinu marihuanom između SAD-a i Meksika.

"Idemo naveliko ili idemo kući. Stvorit ćemo više milionera nego što je Microsoft uspio u svom poslovanju. Zaljubio sam se u biljku. Pogotovo sa medicinskog aspekta, gdje sam prešao put od korisnika do aktiviste za legalizaciju", rekao je Shively.

Fox se pojavio na konferenciji za medije u Seattleu, gdje se osvrnuo na činjenicu kako je rat u vezi sa narkoticima opustošio njegovu zemlju, a pohvalio je države Washington i Colorado zbog legalizacije marihuane prošle jeseni te naveo kako je tu da podrži Shivelyja i da nema nikakvog finansijskog udjela u njegovoj kompaniji.

"Ogromno je tržište u potrazi za brendom. Bili bismo sretni ukoliko uhvatimo 40 posto svjetskog tržišta", naveo je Shively i dodao da marihuanu planira uvoziti iz Meksika.

U izvještaju Ujedinjenih nacija iz 2005. godine, navodi se da je svjetsko tržište marihuanom procijenjeno na 142 miliona dolara.

Države Washington i Colorado prve su u SAD-u koje su legalizirale rekreacionu upotrebu marihuane. Shively je naveo kako planira pokrenuti dva različita brenda za medicinsku i rekreacijsku upotrebu te da planira studiju o efikasnosti koncentrisanog ulja kanabisa u liječenju raka i drugih oboljenja.