Završen postupak
24

Bimal ozvaničio kupovinu somborske fabrike ulja, najavili ulaganja od 40 miliona KM

Klix.ba
Bimal grupa je završila postupak preuzimanja tradicionalne somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja Novo Sunce i time zvanično postala većinski vlasnik.

Predsjednik Uprave Studen grupe i generalni direktor kompanije Bimal Ilija Studen je kazao kako je cilj njihove akvizicije ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana.

"Naša namjera je da kompaniju Bimal Sunce dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posjedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja Bimal u Brčkom", rekao je Studen.

Prvi koraci poslije preuzimanja fabrike su rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta, te optimizacija troškova.

Fabrika Novo Sunce trenutno prerađuje suncokretovo i sojino sjeme, dok se u brčanskoj fabrici Bimal prerađuju sve tri uljarice, suncokret, soja i uljana repica. Cilj je da obje fabrike proizvode jednake proizvode.

"Početna ulaganja u Bimal Sunce su 40 miliona KM. Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa 100 hiljada tona na 180 hiljada tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 70 miliona KM", rekao je Studen.

BIMAL Grupa će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250 hiljada tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka.

Također, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije gdje Bimal već izvozi svoje specijalne proizvode, te potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.