Uručen atlas vjetrova
0

BiH ima izvrsne resurse za korištenje energije vjetra

FENA
BiH ima izvrsne resurse za korištenje energije vjetra i to je jedna od njenih šansi za privlačenje stranih investicija, otvaranje radnih mjesta i općenito povećanje njenog bruto nacionalnog dohotka.

Ovo su neke od poruka s današnje prezentacije u njemačkoj ambasadi u Sarajevu, tokom koje je ambasador Njemačke u BiH Joachim Schmidt uručio ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenu Zirojeviću elektronski atlas vjetrova.

Kako je kazao ambasador Schmidt, radi se o dokumentu zasnovanom na meteorološkim podacima sakupljanim 30 godina, koji dopušta procjenu situacije s vjetrovima za svako područje u BiH.

Pomoću atlasa je moguće tačnije lociranje i procjena kapaciteta pojedinih područja te lakše planiranje izgradnje postrojenja.

Ambasador Schmidt je dalje naveo da je ukupni potencijal energije dobijene od vjetra u BiH oko 2.000 MW, ali se smatra da je iskoristivo oko 900 MW. Međutim, ovaj potencijal u BiH do sada nije korišten.

  • Ostaje nada da će BiH nove mogućnosti koristiti mudrije jer one mogu privući investicije, stvarati nova radna mjesta i povećati nacionalni dohodak, kazao je njemački ambasador.

Ministar Zirojević je rekao da je atlas vjetrova dokument koji je prije svega nastao na osnovu satelitskih snimaka, a u njemu su locirana mjesta koja su najpogodnija za izgradnju parkova vjetrenjača.

Najavio je da će se do kraja godine završiti studija koja će pokazati kolike su mogućnosti priključenja tih oblasti u postojeću elektromrežu, da se sagleda putna infrastruktura i drugo.

Zirojević je istaknuo da je BiH potpisnica Ugovora o energetskoj zajednici, čime je preuzela obavezu da promovira proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Ekspert za korištenje energije vjetra dr. Johannes Sander je istaknuo da atlas vjetrova predstavlja bazu podataka za prostorno planiranje, ministarstva i lokalne zajednice, a s druge strane za investitore i planiranje prihoda.

Atlas pokazuje da su za korištenje ovog potencijala najinteresantnija područja oko Bihaća, Tomislav-Grada, Livna, Glamoča, Mostara i dijela istočne Hercegovine, u području Trebinja i Gacka.

  • BiH ima izvrsne resurse. Koristite resurse koji su vam na raspolaganju, poručio je dr. Sander.

Na prezentaciji su bili prisutni i predstavnici resornih entitetskih ministarstava i javnih preduzeća.

Dalibor Marinčić, rukovoditelj Sektora za razvoj JP Elektroprivreda HZHB Mostar, pojasnio je novinarima da je ovo preduzeće u šest godina intenzivno radilo na istraživanju vjetropotencijala.

Naveo je da je, uz pomoć donacije Kraljevine Španije, ali i vlastitim sredstvima, Elektroprivreda HZHB Mostar pokrila područja od Ravnog na jugoistoku, do Livna i Glamoča u jugozapadnom dijelu BiH.

  • Tu su eksplicitno na deset lokacija u prvom ciklusu i još šest u drugom ciklusu potvrdilo da prostori općina Glamoč, Livno, Tomislav-Grad, Posušje, Široki Brijeg, Mostar, Ravno i Stolac posjeduju potreban potencijal, rekao je Marinčić.

Naglasio je da je potrebno donijeti zakonsku regulativu koja uređuje oblast obnovljivih izvora energije. Takav zakon ili pravilnik, kao u susjednoj Hrvatskoj, treba stvoriti pretpostavke za korištenje obnovljivih izvora energije, ali definirati i poticajnu tarifu.

Firme iz BiH mogu dati doprinos u izgradnji takvih postrojenja u izgradnji pristupnih puteva, montaži ili elektrostrojarskom dijelu, ali turbine moraju biti iz inozemstva, kazao je Marinčić.

Na kraju je naglasio da su česti susreti s potencijalnim stranim investitorima, "ali ruke su nam vezane zbog ovih razloga, od procedure izdavanja dozvole do nepostojanja pravne regulative".