Prevarant stoljeća
0

Bernard Madoff osuđen na 150 godina zatvora

Sarajevo-x.com
Prevarant stoljeća kako ga mnogi nazivaju Bernard Madoff osuđen je na 150 godina zatvora zbog vođenje najveće lažne investicijske sheme Wall Streeta, javila je u ponedjeljak agencija AP.

Denny Chin, sudac na sudu u New Yorku istakao je da je morao izreći maksimalnu kaznu zatvora kako bi poslao simboličnu poroku onima kojim možda namjeravaju ugledati se na ovog prevaranta, kao i zbog svih njegovih žrtava.

"Moramo poslati poruku da je zločin gospodina Madoffa imao velike razmjere zla te da ovakva vrsta manipulacije sistema nije zločin bez krvi koji se dovija na papiru, već da upravo donosi nesagledive posljedice", kazao je on.

Cjelokupna javnost pozdravila je izricanje presude 71-jednogodišnjem prevarantu, koji je ranije izjavio da ne traži oprost te da je svjestan da mora živjeti 'sa bolom i torturom' do kraja njegovog života.

Prije izricanja presude, Madoff je odjeven u crno odijelo saslušao izjave pune emocija prevarenih ulagača.

"Moj život je postao pakao. Osjećam se kao da proživljavam noćnu moru iz koje se ne mogu probuditi. On je krao od bogatih, krao je od siromašnih. On nema nikakvih skrupula", kazao je jedan od ulagača.

Istražitelji još ne znaju koliko je novca ukradeno, sudeći po sudskim spisima. U trag o 13 milijardi dolara se ušlo na više od 1.300 računa mušterija. Ulagačima je vraćeno 1,2 milijardi dolara iz fondova koji su vodili do Madoffove firme.