|

Barroso: "Otklonjena opasnost od grčkog bankrota"

Barroso: "Otklonjena opasnost od grčkog bankrota"
0
F
FENA
21.2.2012. u 16:07
2
komentara
0

dijeljenja
Barroso: "Otklonjena opasnost od grčkog bankrota" Jose Manuel Barroso
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u utorak da drugi paket pomoći Grčkoj otklanja mogućnost bankrota te zemlje, dok predstavnici privatnih vjerovnika tvrde da se još ne može govoriti o prekretnici, nego o jednom do koraka koji trebaju dovesti do povjerenja investitora.
"Dogovor, koji su postigli ministri finansija eurozone zatvara vrata bankrotu sa svim teškim socijalnim i ekonomskim posljedicama", izjavio je Barroso u Bruxellesu.

Ministri finansija zemalja eurozone u utorak su u Bruxellesu nakon maratonskih pregovora odobrili Grčkoj drugi paket međunarodne pomoći, koji uključuje otpis grčkog duga u vrijednosti od 107 milijardi eura te pomoć od 130 milijardi eura do kraja 2014. Grčka se zauzvrat obavezala provesti bolne mjere štednje i reformirati ekonomiju.

Zahvaljujući toj pomoći, Grčka će moći podmiriti 14,5 milijardi eura dužničkih obaveza koje stižu na naplatu 20. marta i time izbjeći bankrot.

"Ovaj paket otvara mogućnost Grčkoj da "izgradi novu i održivu ekonomiju, koja će moći ostvarivati rast i otvarati radna mjesta. Nema alternative fiskalnoj konsolidaciji i strukturnim reformama u Grčkoj, ako želi zadobiti konkuretnost", rekao je Barroso.

Predsjednik Instituta za međunarodne finansije (IIF), koji okuplja privatne vjerovnike Charles Dallara ocijenio je da drugi paket pomoći ne predstavlja prekretnicu nego početak uspostave povjerenja kod privatnih investitora.

"Ne bih rekao da je riječ o definitivnoj prekretnici, ali je posijano sjeme za uspostavu povjerenja u eurozonu", rekao je Dallara.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...